Egyesül a Reuters a Thomsonnal

Vágólapra másolva!
A kanadai Thomson pénzügyi adatszolgáltató kedden bejelentette: felvásárolja a brit Reuters piaci információszolgáltatót, és a Reuters Founders Share Company, amely a Reuters függetlensége felett őrködik, ugyancsak az egyesülés mellett foglalt állást. Ezzel a világ legnagyobb pénzügyi információszolgáltatója jön létre.
Vágólapra másolva!

A szervezet szerint a két cég jól kiegészíti egymást, az egyesüléstől évi több mint 500 millió dolláros megtakarítás remélhető. A Thomson tekintélyes kutatóbázisát, a Reuters az értékkereskedelmi rendszerét és a világméretű terjesztő hálózatát viszi a házasságba. A létrejövő Thomson-Reuters PLC-t a Reuters vezérigazgatója, a 47 éves Tom Glocer vezeti majd.

A Thomson vegyes, készpénzes és részvényes felvásárlási ajánlatot tett a Reuters vezetésének; 3,525 font lenne a készpénzhányad, 3,31 fontot Thomson-részvényben kapnának a befektetők minden egyes Reuters-részvényért. Az ajánlat 8,7 milliárd fontra (3200 milliárd forintra) értékeli a Reuterst.

Ugyanakkor nem fogadja osztatlan lelkesedés sem a Cityben, sem a hitelminősítői iparágban a tervezett frigy hírét. Elemzők szerint a piac elsősorban attól tart, hogy a versenyhatóság gátat emel az ügylet elé.

A Reutersnek és a Thomsonnak jelenleg együtt hozzávetőleg 34 százalékos részesedése van a globális pénzügyi információszolgáltatási piacból, vagyis annyi, mint a piacvezető Bloombergnek egyedül. A The Times korábban azt jósolta, hogy a tervezett egyesülést jó eséllyel vizsgálat alá veszi az EU-bizottság; ez akár fél évig is eltarthat.

A Reuters vezérigazgatója ezzel kapcsolatban most úgy nyilatkozott: az egyesült cégnek valószínűleg nem kell cégrészeket eladnia a versenyhatósági jóváhagyáshoz. Ugyanakkor a vizsgálat várható időtartamáról nem szólt.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő korábban közölte, hogy a Thomson "A mínusz" elsőrendű hosszú futamú cégadósi osztályzatát leminősítési figyelőlistára vette, a Reuters közepes befektetői "BBB plusz" kockázati besorolását pedig "alakuló" felülvizsgálatnak veti alá.

Ez utóbbi a stabil kilátás és a leminősítést valószínűsítő negatív vizsgálat közti átmenet; célja annak eldöntése, hogy az adott cégadós osztályzati kilátását a hitelminősítő végül negatívra rontsa-e.

Az S&P indoklása szerint az egyesült cég adósságterhe jelentősen meg fog növekedni rövid távon, és a Thomson pénzügyi kockázati profilja "már nem fog megfelelni az A mínusz besorolásnak"

A Standard & Poor's szerint az ügylet zárása után a Thomson besorolásának egy fokozattal történő rontása várható.

A hitelminősítő elismeri ugyanakkor, hogy a Reuters megszerzése javíthatja a Thomson üzleti kockázati profilját, mivel a két cég egyesülésével globális piacvezető társaság jönne létre az információszolgáltatásban az üzleti felhasználók számára.

Az 1851 óta fennálló Reuters, amelynek tavaly 5 milliárd dollár körüli bevétele volt, és EBITDA-szintű profitaránya elérte a 18 százalékot, jelentősen ki fogja terjeszteni a Thomson földrajzi hatókörét az elektronikus médiapiacon, fogalmaz a Standard & Poor's korábbi londoni elemzése.