Kárenyhítési gyorssegélyt kérnek a gazdák

Vágólapra másolva!
A végleges kárenyhítésig hektáronkénti százezer forint összegű gyorssegélyt kérnek a fagykárt szenvedett gazdálkodók a kormánytól - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) igazgatója Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

A százezer forintos hektáronkénti gyorssegélyre azért lenne szükség, hogy a gyümölcstermésüket szinte százszázalékos mértékben elvesztő gazdálkodók finanszírozni tudják a termelési alapok megőrzését szolgáló kiadásaikat - mondta Budai Gyula.

A MAGOSZ információi szerint a kormány szerdai ülésén dönt a kárenyhítés lehetséges módjairól, és szeretnék, ha a kabinet elfogadná a gyorssegélyre vonatkozó kérést. A szövetségi igazgató úgy vélte, hogy a gyorssegélyt a 10,5 milliárd forint összegű katasztrófavédelmi alapból fizethetnék az illetékesek. "Ezért is javasolta a MAGOSZ, hogy az április végi, május eleji fagyok által leginkább sújtott északkelet-magyarországi térséget nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté" - fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a szervezet tudomása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke, aki egyben a térségi védelmi bizottság vezetője is, hivatalosan kezdeményezte a katasztrófa sújtotta területté nyilvánítást az illetékes tárcánál.

Jakab Ferenc, a MAGOSZ Szabolcs megyei elnöke kifejtette: az azonnali gyorssegélyre azért lenne szükség, mert a súlyos fagykár hírére a növényvédő szereket forgalmazó cégek csak készpénzért szolgálják ki a termelőket. Emellett szerinte indokolja a kifizetést az is, hogy a gazdák egy része általában május végén és júniusban már bevételhez jut a korai gyümölcsök értékesítéséből - ami most a fagy miatt elmarad -, és abból finanszírozzák a további mezőgazdasági munkálatok költségét, közte az aratást is.