A Nabucco ellátásáról kezdődtek tárgyalások

Vágólapra másolva!
Holnaptól a Nabucco-gázvezeték tervezett nyomvonalának távolabbi végén, Azerbajdzsánban tárgyal Göncz Kinga külügyminiszter, a jövő héten pedig az innensőn, Ausztriában Vlagyimir Putyin orosz elnök. A Mol és a Gazprom emiatt rendkívüli értekezletet tartott - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Göncz Kinga és Hejdar Babajev helyi gazdaságfejlesztési miniszter, a tegnap ismertetett tervek szerint magyar- azerbajdzsáni beruházásvédelmi megállapodást ír alá.

Merényi Miklós, a GKM államtitkára Zija Mammadon közlekedési miniszterrel tárgyal, majd Babajevvel ratifikálja a magyar-azerbajdzsáni gazdasági együttműködési megállapodását.

Az üzleti szférát egy Mol-küldöttség képviseli Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató vezetésével. A Mol az azerbajdzsáni befektetési lehetőségek felkutatása céljából felveszi a kapcsolatot a helyi Socar állami szénhidrogén-ipari társasággal. Érdekli minden, a szénhidrogénmezők felkutatásától, a termelésen át a gázkereskedelemig - ismertette a Mol részéről Szaniszló Attila.

Kérdés, mennyi gáz vásárolható és mennyi ideig. Sz. Bíró Zoltán miniszterelnöki tanácsadó szerint annyi tűnik biztosnak, hogy a Sah Deniz gázmező 2008-2009-től évi 8-8,5 milliárd köbméter gázt ad, ebből hétmilliárd exportálható (az orosz gázexport 5 százaléka). Talán újabb mezőket is találnak, mire ez kimerül. "Önmagában az azerbajdzsáni gáz importja kétségeket támaszt a Nabucco-projekt életképességét illetően" - mondta, "de később számíthatunk az iráni gázra".

A Mol eközben a Gazprommal orosz gáz importjára és tárolására készül, projektcégüktől július 1-jére várják a terveket. Bár a beruházás összekapcsolható lenne a Nabuccóéval, erősebb a rivalizálás. "Az elmúlt időszak eseményei miatt meg kell vizsgálni a terveket" - mondta egy, az üzlethez közel álló szakértő. Részben ezért, részben, mert Putyin elnök jövő heti bécsi útja kapcsán a projektcég feladatokat kapott, vezetése tegnap Moszkvában rendkívüli értekezletet tartott.