A biztosítási szakma kész a reformra

Vágólapra másolva!
Megszűnne az Egészségbiztosítási Felügyelet hatósági felügyeleti feladata a magánintézményeknél, miután életbe lép a több-biztosítós modell - közölte Kovácsy Zsombor, az intézmény elnöke csütörtökön, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete konferenciáján, ahol több száz szakember vitázik a tervezett egészségbiztosítási átalakításról.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) május 16-17-i, II. biztosítási konferenciáján 330 szakember vesz részt, több mint 100 biztosító, biztosításközvetítő, biztosítói alapkezelő, pénztár, illetve állami intézmény képviseletében. A találkozón többek között megvitatják az egészségügyi reform hatásait a magánbiztosítókra és az önkéntes pénztárakra.

Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke aláhúzta: a biztosítási szektor tőkefeltöltöttsége 220 százalékos, s a piaci szereplők személyi, működési kockázatait tekintve sem tapasztalható jelentősebb veszély. A háztartások bruttó pénzügyi eszközein belül 6 százalékot tesz ki az életbiztosítási és 3,5 százalékot a nem életbiztosítási díjtartalékok aránya. Alapvető követelmény, hogy a biztosítók átlátható terméket, szolgáltatásokat kínáljanak, hiszen az ügyfelek jelentős információs hátrányban vannak velük szemben a piacon.

Ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mellett magáncégek részvételével többszereplős kötelező egészségbiztosítási piac jönne létre, az új Egészségbiztosítási Felügyelet egészségszakmai, együttműködő partneri s nem hatósági felügyelési feladatot látna el az új magánintézményeknél - hangsúlyozta Kovácsy Zsombor, az intézmény elnöke. A konferencián a PSZÁF és az Egészségbiztosítási Felügyelet együttműködési megállapodást írt alá.