Kevesebb pénzt tettünk zsebre

Vágólapra másolva!
Az idei év első három hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 7,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett - 7,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2007 január-márciusban átlagosan 2 millió 772 ezer volt, ezerrel kevesebb, mint január-februárban és 10 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az idén az első három hónapban a költségvetési szférában 755 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak.A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 184.000 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 167.200 forintot kerestek.

A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 228.200 forint volt, ez az összeg az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő egyhavi külön juttatást is tartalmazza.

Január-márciusban a versenyszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 9,5 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 4,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ez nemzetgazdasági szinten 7,1 bruttó keresetnövekedést jelent

A nettó keresetek átlagosan 0,9 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában 2,6 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél 1,2 százalékos csökkenés következett be. A nettó keresetek lassú növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 113.600 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83.100 forint, a szellemi foglalkozásúaké 147.800 forint volt.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 192.900 forintra nőtt, 7,3 százalékkal haladta meg az előző év január-márciusi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-márciusban átlagosan 4,6 százalék volt.