Már a nyáron csökkennek a roamingdíjak

Vágólapra másolva!
Európában három évig biztosan jóval alacsonyabb lesz a jelenleginél a küföldi telefonálás, miután az Európai Parlament szerdán nagy többséggel megszavazta a csökkentést előíró jogszabályt. Becslések szerint a magyar fogyasztók 800 millió forintot takaríthatnak meg ezen időszak alatt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) tagjai hétfőn egyhangúan megszavazták a roaming rendelettervezetről szóló jelentést, szerdán pedig a plenáris ülésen is rábólintottak a képviselők. Így már augusztustól a felére csökkentett tarifákkal használhatóak a mobiltelefonok a külföldi tartózkodáskor.

A jelenlegi szöveg egy több hétig húzódó egyeztetés végeredménye, amely az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács között zajlott. A konszenzusos javaslat alapján kidolgozott rendelet hatályba lépése azért nem húzódik el, mert a javaslat tárgyalása már az első olvasatban véget ért. A BBC becslése szerint Európa-szerte több mint 150 millió embert fog érinteni az új jogszabály.

A kompromisszum értelmében a külföldi mobilszolgáltató által a telefonáló "otthoni" szolgáltatójától kérhető átlagos nagykereskedelmi ár (az áfán felül) legfeljebb percenként 30 eurócent lehet. Ez az érték évente automatikusan 2-2 eurócenttel fog csökkenni a rendelet hatályba lépését követő három éven át.

A fogyasztók számára a szolgáltatók által kötelezően ajánlott eurotarifa percdíja (áfa nélkül) külföldi híváskezdeményezés esetén nem haladhatja meg a 49 eurócentet (mintegy 122 forint), a hívásfogadásé pedig a 24 eurócentet (mintegy 60 forint). Természetesen a nagykereskedelmi ár előírt csökkenése nyomán a kiskereskedelmi is mérséklődik: jövőre 46, illetve 22, egy évvel később 43, illetve 19 centre.

A minden fogyasztó számára automatikusan elérhető eurotarifa mellett a szolgáltatók továbbra is kínálják majd egyéb csomagjaikat, az egyes tarifák közötti váltás pedig ingyenes, és egy napon belül teljesítendő lesz. Azok a fogyasztók, akik az uniós tarifánál is kedvezőbb díjakat fizetnek, megtarthatják korábbi díjcsomagjukat. A határ átlépésekor minden fogyasztót kötelező lesz automatikusan (sms formájában) tájékoztatni arról, hogy az adott országban percenként mekkora összegbe kerül a roaminghívás kezdeményezése, valamint fogadása.

Az Európai Bizottság a rendelet hatályba lépését követő 18 hónapon belül értékeli a roamingdíjak szabályozásának következményeit, és erről jelentést készít az EP és a Tanács számára. Bár a rendelet három évre szól, a bizottság - a piaci fejlemények alapján - javaslatot tehet a meghosszabbításra. Az adatforgalmi szolgáltatásokat (beleértve az sms-t és az mms-t) nem érinti az új szabályozás, de a másfél év múlva esedékes vizsgálódás - a Fidesz informatikai kabinetjének javaslatára - érinti majd ezt a területet is.

Amennyiben a telekommunikációs ügyekért felelős EU-miniszterek a június 7-ei tanácsi ülésen támogatják a javaslatot, a rendeletet a parlamentnek és a Tanácsnak is hivatalosan alá kell írnia. Az EP témafelelőse, az osztrák Paul Rübig reálisnak nevezte, hogy ezután akár 24 órán belül megjelenjen az EU "közlönyében", a Hivatalos Lapban.

Joachim Würmeling, a német soros elnökség képviseletében, a június 29-ei dátumot említette, Viviane Reding, az információs társadalomért felelős uniós biztos szerint ugyanakkor jóval előbb ki kell hirdetni a jogszabályt. A fogyasztók hatályba lépést követő egy hónapon belül szabadon és teljesen ingyen választhatnak az uniós és a többi tarifacsomag között. További két hónap után azok, akik még mindig nem hoztak döntést, automatikusan az EU által megszabott díjcsomagba kerülnek.

A barangolási díjak csökkentése következtében - előzetes számítások szerint - csak Magyarországon mintegy 800 millió forint marad a fogyasztók zsebében. A rendelet megfogalmazásakor egyébként gondoltak a vakokra és a gyengénlátókra is, akiket nem sms-ben, hanem hangüzenetben fognak tájékoztatni az árakról.

Az [origo] megkereste a magyarországi mobilszolgáltatókat is, hogy mi várható a döntés után, de egyelőre egy kis türelmet kérnek a válasszal.

Nagyon örül a döntésnek a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) is hiszen, egy hosszú folyamat zárult le, amivel a fogyasztók mindenképpen jól járnak - nyilatkozta az [origo]-nak Márton György, a felügyelet szóvivője. Az NHH egyébként szigorúan oda fog figyelni arra, hogy a magyar mobilszolgáltatók betartsák az új rendelkezést, ez azonban jó esetben csak augusztustól léphet életbe - hívta fel a figyelmet Márton György.

[origo]/MTI