Sokba kerülnek a reformok

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban változott a kormány reformstratégiája: a szűk körű szakértői előkészítést számos esetben széles körű konzultáció váltotta fel. Ennek több száz milliós, esetenként milliárdos költségeit a büdzséből finanszírozzák - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A 400 millió forint külön bejáratú reformkasszával rendelkező egészségügyi tárca mellett az Államreform Bizottság (ÁRB) kerete is számottevő. Kis tétel a titkárság finanszírozására a Miniszterelnöki Hivatal működési fejezetén belül elkülönített 15 millió forint, de az ÁRB emellett a MeH fejezeti kezelésű előirányzataiból további 60 millió forint fölött diszponálhat. De még ez is csak egy része a teljes keretnek, melynek legnagyobb eleme az Államreform Operatív Program (ÁROP) idén 405 millió forintos kiadási előirányzata. Ez utóbbi ráadásul a költségvetési törvény értelmében 45 százalékkal - a kormány külön döntése nélkül is - túlléphető. De ez még így is csak töredéke a 2013-ig 40,6 milliárd forintos ÁROP-támogatási kasszának.

Ez utóbbiból persze nemcsak a központi kormányzati, hanem az önkormányzati szféra is részesedik - ha megvalósítja a kitűzött célokat. Ezek egyike a kötelező állami feladatok felülvizsgálata, illetve indokolt esetben deregulációja. Bár a végleges listát legkésőbb áprilisra ígérte a kormány, a kötelező feladatok áttekintésével, illetve az esetleges módosítások tartalmának összeállításával még nem végeztek az érintett tárcák. Az önkormányzati tárca és az ÁRB által összehangolt munkához közbeszerzésen is igénybe vett segítséget a kormány: nettó 80 millió forintos munkadíjért dolgozik a KPMG Hungária Kft., a Telkes Zrt. és az IFUA Horváth & Partners Kft. alkotta konzorcium - a tárcáknál folyó felülvizsgálati tevékenység szervezőjeként és szakmai-módszertani támogatójaként.

Az uniós pénzekből finanszírozott megbízás ez év végéig tart, melyet a március végi döntés óta újabbak követtek. Május elején tette közzé hirdetményét a MeH és az Államreform Bizottság a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laborhálózata, valamint a Központi Elektronikus Kormányzati és Közigazgatási Hivatal átvilágítására. Külső segítséget kért a kormány a rendőrség és a határőrség integrációja nyomán az új szervezet gazdasági ellátó rendszerének átvilágítására és korszerűsítésére is. A jelentkezés a múlt héten ezekben az ügyekben is lezárult.

A reformfolyamat szakértői támogatása ugyanakkor két másik fontosabb szálon is zajlik: a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) egy 180 millió forintos keretszerződés alapján, illetve a miniszterelnök kezdeményezésére elindított Magyarország holnap kerekasztalokban. Ez utóbbiak költségvetéséről egyelőre nincs kormánydöntés, de annyit lehet tudni, hogy a szervezési költségekre eddig 1 millió forintot költöttek, míg a honlap specifikációja 3 millió forintba került. A kerekasztalok tagjai nem kapnak fizetést, ugyanakkor bizonylatokkal alátámasztott költségtérítésre jogosultak.

Az ügy pikantériája, hogy a kormányzat a két szálon gyakran ugyanazoknak a kutatóknak a tevékenységét finanszírozza - olvasható a Napi Gazdaságban. A fenntartható nyugdíjrendszerrel kapcsolatos 5 millió forintos MTA-kutatást az a Simonovits András vezeti, aki a vonatkozó kerekasztalban is tag. Hasonló a helyzet a szintén az akadémiai közgazdaság-tudományi intézethez köthető Fazekas Károllyal, aki egy a rejtett gazdaságról szóló 10 milliós MTA-kutatás mellett az oktatási kerekasztalt is vezeti.