Csökkenő fogyasztásról szólnak az adatok

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számított volumene 0,3 százalékkal haladta meg 2007. I. negyedévében az előző év azonos időszakának szintjét, márciusban pedig 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene nem változott márciusban.
Vágólapra másolva!

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első három hónapjában 1277 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 51,5 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17,8 százalékát a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-, 10,9 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben regisztrálták, a többi szakágazat részesedése 19,8 százalék volt.

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 473 milliárd forint volt. Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: a 2007. márciusi értékesítés volumene 0,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől.

Megtört a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának növekedése: márciusban az eladások 0,4 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának szintjétől. Csak a használtcikk-, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-, valamint a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-üzletek tudták eladásaikat növelni, mialatt a többi tevékenységcsoport változatlan áron számított forgalma csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma márciusban 0,1 százalékkal kisebb volt a februárinál.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. márciusban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 3,8 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A magyar kiskereskedelem volumenindexe jelentősen elmaradt az EU-27 átlagától.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma márciusban 181 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának visszaesése márciusban tovább folytatódott, jelentős mértékben - 10,8 százalékkal - elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. márciusban 5,9 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Tavaly márciusban a változatlan áron számított forgalom kiigazítások nélkül 3,4 százalékkal, ahúsvét hatását kezelő naptárhatással kiigazítva, 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az elmúlt év első negyedévében a kiskereskedelmi forgalom volumene kiigazítás nélkül 5,4 százalékkal, naptárhatással kiigazítva 6,3 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2006 első negyedévében 1196 milliárd forint, ezen belül márciusban 449 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A KSH közlése szerint a felülvizsgált adatok alapján a 2006. IV. negyedévben a kiskereskedelmi forgalom 1761 milliárd forint volt, 2,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 2006 negyedik negyedévi adatok alapján a kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviseli a legnagyobb részarányt (37,9 százalék), a többi régió egyenként 9-12 százalékkal részesedett a kiskereskedelmi forgalomból.