Drágulást hozhat az árampiaci nyitás

Vágólapra másolva!
A piaci szereplők nem kellően átgondoltnak, a gazdasági minisztérium és a versenyhivatal pedig túl vontatottnak tartja a villamosenergia-ipari piacnyitást. Arról nagyjából egyetértés van, hogy a lakossági árak ennek nyomán januártól emelkedhetnek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az energiaipar vezetői többségükben úgy vélik, hogy nem lesz verseny az energiapiacon, legalábbis a bevezetés jövő januári időpontjában biztosan nem - derült ki a Népszabadság Zrt. által rendezett tegnapi konferencián. A piacnyitás azonban az első időkben a lakosság számára valószínűleg áremelkedést hoz.

Nagy valószínűséggel hamarosan elfogadja a parlament a piac felszabadítását célzó törvénytervezet. Ez alapján január elsejétől megszűnik a "kettős piac", vagyis az ipari fogyasztók után mostantól a lakosság is a "szabad" árampiacon várhatja a kereskedők ajánlatait - mondta el Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára. Az állami kontrollt a jövőben elsősorban a Magyar Energia Hivatal (MEH), a versenyhivatal és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség látja el. A monopolhelyzetű állami áram-nagykereskedő, a Magyar Villamos Művek (MVM) és az erőművek közötti hosszú távú megállapodások nagy vitákat kiváltó kérdésében úgy fogalmazott: a verseny érdekében ezeket fel kell bontani, hiszen nehéz elképzelni olyan piacot, ahol a kínálat 85 százaléka egy kézben - az MVM-ében - összpontosul.

Horváth J. Ferenc, a MEH elnöke a hivatal változó feladatairól kifejtette: az árelőkészítést a szabályozásfelügyelet váltja fel. (Jelenleg az ő javaslataik alapján határozzák meg az áramtarifát.)

Bakács István, az E.ON Hungária igazgatója hangsúlyozta, hogy az energiaár jelenleg is átláthatatlan keresztfinanszírozásokat tartalmaz. A többiek is felhívták a figyelmet arra, hogy fajlagosan az ipar még mindig drágábban vásárolja az áramot, mint a lakosság. Ha pedig felszabadul a piac, ez valószínűleg kiegyenlítődik, ami a lakossági árat emeli. Erre Felsmann úgy reagált, hogy lefelé pedig a verseny miatti hatékonyság javulása szorítja az árakat, így "nem lesz komoly áremelkedés".

Lengyel Gyula, az MVM igazgatósági tagja azt mondta, modellszámításaik szerint a liberalizáció áremelkedést hoz. Szerinte nem lesznek meg a tényleges verseny feltételei, mivel kevés a termelő, és szűkösek az árambehozatali lehetőségek is. Többekkel együtt úgy vélte, hogy az áremelkedés például a környező országok árai alapján is megjósolható. Valaska József, a Mátrai Erőmű elnök-vezérigazgatója azt közölte, a piacnyitással az ő áraik bizonyosan emelkedni fognak, de ez csak egy költségelem a végső árban.