Skandináviában terjeszkedik a Nasdaq

Vágólapra másolva!
A második számú amerikai értéktőzsde, a világ legnagyobb elektronikus piacát működtető Nasdaq Stock Market Inc. megveszi a stockholmi OMX skandináv és balti tőzsdetársaságot.
Vágólapra másolva!

A felek úgy egyeztek meg, hogy a Nasdaq OMX-részvényenként 0,502 saját részvényt és 94,3 svéd korona készpénzt ad, közölték az OMX-nél pénteken. Ez összesen 25,1 milliárd koronára (3,67 milliárd dollár) értékeli az OMX-et, részvényenként 208,10 koronára, ami 19 százalékkal több az OMX szerdai, 174,50 koronás záróáránál, és 25 százalékkal jobb a megelőző húsznapi súlyozott átlagáránál.

Az OMX szerint a világ vezető tőzsdetechnológiai szolgáltatóját teremti meg az egyesülés, mert az OMX 50 országban hatvan ügyfelet lát el technológiai megoldásokkal, és ezt most összekapcsolják a Nasdaq méretével és gyorsaságával. Az eddigi eredményekre alapozva az együttes piacain napi 7,4 millió tranzakció várható 61 milliárd dollár értékben. Piacaikon négyezer céget jegyeznek 39 országból, ezek összes piaci tőkeértéke majdnem 5,5 billió dollár.

A 7,1 milliárd dolláros piaci tőkeértékű együttest Nasdaq OMX Groupnak fogják hívni, 72 százaléka lesz a Nasdaq jelenlegi részvényeseinek birtokában. Évi 150 millió dolláros szinergikus javulásra számítanak adó előtt 100 millió dolláros megtakarításból és 50 millió dolláros többletbevételből. Korábban mind a Nasdaq, mind az OMX pályázott a londoni értéktőzsdére (LSE), de visszautasításban részesültek.

Áprilisban zárták a New York-i értéktőzsde és a nyugat-európai Euronext nemzetközi piac egyesülését, megteremtve a világ legnagyobb részvénypiacát napi 102 milliárd dolláros tranzakcióértékkel, 24 milliárd dolláros piaci tőkeértékkel, összesen 25,8 billió dolláros tőkeértékű jegyzett céggel. A Euronextre a Deutsche Börse AG is pályázott, de már tavaly ősszel kénytelen volt visszalépni.

A Euronext maga is egyesülés: 2000-ben alakította a párizsi, az amszterdami és a brüsszeli értéktőzsde, hamarosan csatlakozott a lisszaboni is, majd 2001 végén a Euronext felvásárolta a világ egyik legnagyobb származékos piacát, a londoni LIFFE-t, legyőzve a másik pályázót, az LSE-t. A Euronextről lemaradt Deutsche Börse AG a New York-i International Securities Exchange megvételével kárpótolja magát.

Közben folyik a küzdelem az egyik nagy chicagói árutőzsdéért, a Chicago Board of Trade-ért (CBOT), arra a másik chicagói árutőzsde, a Chicago Mercantile Exchange és az atlantai Intercontinental Exchange licitál, mely utóbbi 2001-ben megvette a londoni Nemzetközi Olajtőzsdét (IPE).

A jelenlegi állás szerint szinte csak a legnagyobb egyedi európai részvénypiac, az LSE őrzi függetlenségét, méghozzá erőteljesen. 2000 óta a Nasdaqon - amely idén februárban vallott kudarcot - és az OMX-en kívül a frankfurti Deutsche Börse, a Euronext és tavaly ősszel a brit ICAP piacszervező cég is szemet vetett rá, de mindnyájan kemény elutasításban részesültek.