Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom igazgatósága a cégcsoporton belüli integrációkra tett javaslatot a szolgáltatásminőség javítása és a hatékonyság növelése érdekében - olvasható a társaság közleményében.
Vágólapra másolva!

A javaslat az Emitel és a T-Online Magyarország internet-hozzáférési tevékenységének beolvasztásáról szól a Magyar Telekom T-Com részlegébe.

Az Emitel, a Magyar Telekom 100 százalékos leányvállalata a dél-magyarországi régió három szolgáltatási területén nyújt távközlési szolgáltatásokat, 2007. március végén 72 ezer vezetékes vonalat működtetett.

A T-Online Magyarország tevékenységei hozzáférési, valamint tartalom- és web-portál területre osztódnak. A széles sávú szolgáltatások piaci növekedése, valamint az integrált szolgáltatások terjedése miatt javasolja az igazgatóság az internet-hozzáférés beolvasztását a T-Com üzletágba.

A T-Online Magyarország fennmaradó üzleti egysége elsősorban a média- és tartalomszolgáltatásokra, valamint új üzleti területekre fókuszál majd. A javaslatot a 2007. június 29-i rendkívüli közgyűlésnek, valamint a két leányvállalat legfőbb szerveinek kell jóváhagynia. Az egyesülési folyamat a cégbírósági bejegyzéssel zárul, valószínűleg szeptemberben. Ezt követően a Magyar Telekom lesz mind az Emitel, mind a T-Online Magyarországból kivált területek általános jogutódja.

Az egységesülő ügyfélkiszolgálás egyszerűbbé teszi az ügyintézést, a vásárlást, a számlakezelést, valamint a műszaki segítségnyújtást - olvasható a közleményben.

Egyszerűsödés a T-Systemsben is

A Magyar Telekom az IT-szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágát is átszervezi a működési hatékonyság javítása érdekében. Az átalakítás során csökkenni fog a leányvállalatok száma: a jövő év elejéig három független jogi személyiségű diviízióba (IT-infrastruktúra, IT-alkamazások, Infocom) szervezik a tevékenységeket.

Az erről szóló sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a KFKI Csoport és a T-Systems Hungary nemrég lezajlott akvizíciói nyomán a a T-Systems vélhetően a piac első három cége közé fog kerülni, illetve bizonyos részterületeken piacvezető lesz (bár a széles portfólió miatt ezt nehéz számszerűsíteni).

Tankó Zoltán, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Systems vezetője elmondta, az átszervezés egyik célja az átfedések megszüntetése a tevékenységben, de a létszám az eddigi integráció során nem változott jelentősen.

A T-Systems a piaci átlagnál másfél-kétszer gyorsabb növekedést tervez az elkövetkező időszakra - jelentette ki Tankó Zoltán. Egyúttal megjegyezte, az IT-piac ugyan dinamikusan növekszik, de elég sokszereplős: a 10 legnagyobb szolgáltató részesedése nem éri el az 50 százalékot.

Kérdésre válaszolva Tankó Zoltán azt mondta, az esetleges külföldi terjeszkedésre még nem született konkrét terv, de a piaci folyamatok alakulását elnézve erre feltehetően előbb-utóbb sor kell, hogy kerüljön.

Az [origo] kiadója a T-Online, amely a Magyar Telekom csoport tagja.