Kevesebb illetéket szedett be az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH 46,2 milliárd forint illetéket szedett be az év első négy hónapjában, ami 1,9 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában befolytnál. Szikora János APEH-elnök szerint a fennakadás oka, hogy nagyon nehezen ment az átállás, és rosszul töltik ki az ügyfelek a csekkeket. Könnyítésként október elsejétől új illetékrendszert vezetnek be.
Vágólapra másolva!

Nehezen indult, és még most is sok fejtörést okoz több megyeszékhelyen az APEH-nak az illetékek beszedése. Hiába került át még az év vége előtt törvényi változás miatt az önkormányzatoktól ez a feladat az adóhatósághoz csak késve az év elején tudták felállítani az új hivatalokat.

Az év első négy hónapjában ezért kevesebb illeték folyt be az adóhatósághoz. Összesen 46,2 milliárd forint, ami 1,9 milliárd forinttal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte Szikora János, az APEH elnöke.

A csökkentett bevétel a megyei önkormányzatokat érintette a legérzékenyebben, ugyanis a visszaosztás után 3 milliárd forinttal kevesebbet kaptak. Az APEH vezetése szerint a bevétel azért is kevesebb, mert nehéz volt az átállás, és több megyeszékhelyen is csak késve, január elején tudtak beköltözni.

Gondot okozott az is, hogy 100 ezer kiszabatlan és mintegy 50 ezer feldolgozatlan üggyel vette át az APEH az önkormányzatoktól a hivatalokat. Nem ritka ezért, hogy késve kapják meg a befizetési csekkeket az ügyfelek.

Ugyancsak hátráltatja a feldolgozást, hogy minden megyeszékhelyen másfajta rendszer működik. A fizetési meghagyásokat csak január 30-a után tudták kiadni. A hatékony feldolgozás érdekében október elsejétől új illetékrendszert vezetnek be - mondta Polgár Péter, az APEH elnökhelyettese.

Ugyanakkor a régi APEH-épületekbe teszik át hamarosan azoknak az irodáknak a működését, amelyekben az átállás után méltatlan körülmények közé kerültek az ügyintézők.