Egységesítik a hitelek feltételeit az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió GDP-jének csaknem 10 százalékára rúg a törlesztésre váró fogyasztói hitelek teljes összege. A szakemberek az egyes feltételeket most újra szabályozzák. Minden fogyasztási hitel reklámjának tartalmaznia kell a jövőben egy "tények és adatok" minimumot, az egész unióban kötelező standard szerint.
Vágólapra másolva!

Ezek a megállapítások 2005-ös adatokra támaszkodnak: abban az évben már javában járta az uniós procedúrák nehéz útját az a direktíva, amelynek szövegét az idén, május 21-én hagyták végül jóvá az illetékes miniszterek. Fogyasztási hitelekről szóló direktíva korábban is volt, az azonban csak minimális uniós harmonizációt várt el, oly mértékben a tagállamokra bízta a konkrét helyi szabályozásokat, hogy az már akadályozta a belső piacot - állapítja meg a májusi miniszteri tanácskozás után kiadott közlemény.

A két ellenszavazattal (Görögország, Hollandia) és két tartózkodással (Belgium, Luxemburg) elfogadott, még az Európai Parlament végső áldására váró új direktíva a 100 ezer eurónál nem nagyobb fogyasztási hitelekre, személyi kölcsönökre vonatkozik. Az előírás kidolgozói öt fő dologra fokuszáltak: a hirdetésekben közölt információk szabványosítása; a szerződéskötés előtti és a szerződéskötéskori információk rögzítése; a visszalépés joga; a lejárat előtti törlesztés feltételei és az éves hiteldíjmutató kiszámítása, illetve közlése.

A hirdetések és a szerződéskötéssel kapcsolatos információk szabályozása nagyjából ugyanazt a logikát követi: minden fogyasztási hitel reklámjának tartalmaznia kell a jövőben egy "tények és adatok" minimumot, az egész unióban kötelező standard szerint.

A már a szerződéskötésen gondolkozó ügyféllel pedig ugyancsak egy szabványos formában kell ismertetni minden szükséges információt, hogy módjában álljon összehasonlítani az ajánlatokat, érkezzenek azok bármelyik ország bankjától.

Ugyanígy kell eljárni majd, amikor már a szerződéskötésnél tartanak a felek: a hiteligénylőnek mindenhol meg kell kapnia a részletes információkat a jogairól és a kötelességeiről, ugyancsak egy, az egész EU-ra érvényes lista szerint. Különösen fontos lehet majd a visszalépés jogának szabályozása, hiszen ezt ma az uniós országok csaknem felében nem is teszik lehetővé.