Kiemelt projektekről döntött a főváros

Vágólapra másolva!
Budapest a kiemelten támogatandó céljai között határozta meg egyebek mellett a kerékpáros közlekedési hálózat és a villamoshálózat fejlesztését, az állatkert rekonstrukcióját, és a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos létesítését is - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el azt a listát, amely az operatív programok 2007-08. évi akcióterveiben kiemelt projektként kezelt beruházásokat tartalmazza. A Közép-magyarországi Régió Fejlesztési Tanács (KMRFT) ma határoz arról, mely projekteket javasolja bevenni a strukturális alapok által finanszírozott Közép-magyarországi operatív program (KMOP) kétéves akciótervébe. A nevesített, azaz kiemelt státusú projekteket közvetlenül, pályáztatás nélkül finanszírozza az unió.

A 2007-13-as időszakra szóló KMOP-keretösszeg 466 milliárd forint, ebből a következő két évben 285 milliárdnyi allokált támogatás érhető el. A Fővárosi Önkormányzat a program prioritásai közül a versenyképesség, a régió vonzerejének, a humán közszolgálatok intézményrendszerének a fejlesztésére, a városi és települési területek megújítására javasol közvetlen finanszírozású projekteket nevesíteni. A politikusok emellett a kohéziós alapból - Közlekedési operatív program (Közop), Környezet és energia operatív program (KEOP) - támogatandó, a következő két évben induló kiemelt projektek listáját is elfogadták.

A közgyűlési határozat alapján több csoporba osztották a projekteket. Az elsőbe azok tartoznak, amelyek a hétéves fejlesztési tervben teljes költséggel, illetve az önrész mértékéig előirányzott önrésszel szerepelnek. A másodikba azok kerültek, amelyeket megfelelően előkészítettek, de esetükben még nincs meg az önrész. Ilyen többek között a csepeli gerincút második üteme, a kerékpáros közlekedési hálózat fejlesztése, a Rákos-Örs vezér tere autóbusz-korridor kialakítása, a római-parti árvízvédelmi mű megépítése, a városligeti műjégpálya, a margitszigeti szabadtéri színpad rekonstrukciója, a Rákos-patak revitalizációja, a szakképzési rendszer modernizációja. A harmadik kalapban vannak azok a projektek, amelyekhez a fővárosi tulajdonú gazdasági társaságok, intézmények adják az önrészt és az előkészítési forrásokat. Ilyen például a villamoshálózat és a pusztazámori hulladékkezelő fejlesztése, az állatkert rekonstrukciója, az óbudai gázgyár funkcióváltása.

Egy további csoportba végül azok a projektek tartoznak, amelyek gyengén illeszkednek a fejlesztéspolitikai célokhoz vagy pályázati alapon támogathatók, így ezek a 2009-10 közötti időszak akcióterveiben nevesíthetők. Idekerült az aquincumi híd és a körvasúti körút megépítése, a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos létesítése, a Bajcsy-Zsilinszky-, a Péterfy Sándor- és a Heim Pál-kórház rekonstrukciója, a Moszka tér rendbetétele is. Ha a kormány és az EU is támogatja a beruházási programot, idén és jövőre 17 milliárd forintot csoportosíthat át a főváros a jelenleg forrás nélküli beruházásainak a megvalósítására.