Csökkenteni kell az állami újraelosztást

Vágólapra másolva!
Az állami újraelosztásnak a bruttó hazai termékhez (GDP) mért 50 százalékos arányát 40-45 százalékra kell csökkenteni Magyarországon - mondta John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese hétfői budapesti tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közgazdasági Társaság szervezésében tartott előadásában John Lipsky kijelentette: a költségvetési megszorításokra szükség volt Magyarországon, de a további reformokat is ki kell jelölni. Az IMF vezérigazgató-helyettese hozzátette: a konvergenciaprogramban rögzített egészségügyi reformot, oktatási reformot és az államigazgatás reformját következetesen végig kell vinni, hogy 2008-ra a GDP-arányos államháztartási hiány valóban 4,5 százalékra süllyedjen.

Az IMF nemzetközi vezérigazgató-helyettese szerint a közszféra és a magánszféra új határait kell meghúzni az egészségügyi, az oktatási és a nyugdíjreform megvalósítása során. "Ki kell tűzni Magyarországon, hogy többen fizessenek adót és jelentősen mérsékeljék az adóelkerülők táborát" - mondta. John Lipsky a munkát terhelő adók csökkentését és a fogyasztási adók növelését javasolta egy lehetséges adóreform keretében. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy kellő óvatossággal szükséges eljárni annak érdekében, hogy a beszedett adók összege ne csökkenjen.

A Magyarország előtt álló kihívásokról szólva elmondta: olyan koordinált fiskális és monetáris politikát kell kialakítani, amely stabilitást sugall a befektetők számára. Emellett a monetáris politikának be kell vetnie saját eszközeit, elsősorban a kamatot annak érdekében, hogy elérje a kitűzött tartósan alacsony inflációs célt, amelyet a régióban is már elértek sokan - tette hozzá.

Középtávon próbatétel előtt áll Magyarország, ha meg akarja őrizni versenyképességét vagy még javítani is akarja, mivel a környező országok most nagyobb sebességre kapcsoltak - figyelmeztetett az IMF vezérigazgató-helyettese.

John Lipsky hangsúlyozta, hogy a kivételesen jó a nemzetközi konjunktúra és igen magas befektetői bizalom a legjobb alkalom az államháztartás rendbetételére. Véleménye szerint Magyarország rendelkezik azokkal a talentumokkal, tudással, illetve innovációval, amelyek segítségével képes a globalizáció által felvetett új kihívásokkal megbirkózni.

Nincs egyetlen jó megoldás - felelte az MTI egy, illetve több-biztosítós egészségügyi modellről szóló kérdésére John Lipsky. Miközben a hatékonyság alapkövetelmény, a méltányosságot, azaz a szolidaritás mértékét minden országnak magának kell meghatároznia - fűzte hozzá.

Ashoka Mody, az IMF európai főosztályának igazgatóhelyettese szerint a magyarországi egészségügyi reform túlságosan leszűkült a biztosítási modell kérdésére, s kevesebb szó esik az ellátásban szükséges versenyről és a kórházak átszervezéséről. Az IMF európai vezető munkatársa megismételte a Valutaalap nemrég Magyarországról kiadott megállapításait, miszerint szükséges a bonyolult személyi jövedelemadó áramvonalasítása, a fogyasztást terhelő adók növelése és az élőmunkát terhelő adók csökkentése.