Nem vizsgálja már három ország költségvetését az EU

Vágólapra másolva!
A túlzott államháztartási hiány miatt indított eljárást az Európai Unió három ország ellen megszüntette. Hét másik állam ellen tovább folyik az eljárás, közülük Magyarország vállalta a legtávolabbi időpontra a hiány 3 százalék alá csökkentését.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság javaslatára az EU pénzügyminiszteri tanácsa kedden elrendelte az államháztartási hiánykorlát megszegése miatt korábban indított eljárások megszüntetését Németországgal, Görögországgal és Máltával szemben. Így az euróövezetbe tartozó Németország és Görögország elvileg fenyegető pénzbüntetéstől mentesült, az euróövezetbe készülő Málta pedig az eddigi pirongatástól.

A döntést azért hozták, mert ezekben az országokban tavaly már a hazai össztermék 3 százaléka, vagyis az EU-beli korlát alá került a hiány, ráadásul a mérséklődést "tartós intézkedéseknek köszönhetően" javuló büdzsészerkezet kísérte, és idén és jövőre is további csökkenés várható a hiányban.

Németországban tavaly a GDP 1,7 százaléka, Máltán 2,6 százaléka, Görögországban is 2,6 százaléka volt az államháztartás hiánya tavaly, idén rendre 0,6 százalékot, 2,1 százalékot és 2,4 százalékot vár a bizottság, jövőre 0,3 százalékot, 1,6 százalékot, illetve 2,7 százalékot.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos korábban különösen fontosnak nevezte Németország hiánykiigazítását az euróövezeti gazdasági stabilitást és növekedést biztosító szabályok hitelességének szempontjából. Előzőleg ugyanis Németország négy éven át - 2002-től 2005-ig - túllépte az EU-ban kötelező és az euróövezeti tagok számára szankciókkal is védett 3 százalékos határt.

Az Európai Bizottság első eljáráskezdeményezését az EU miniszteri tanácsa még 2003-ban elutasította, gyakorlatilag eljárási kegyelemben részesítve Németországot és egyidejűleg a másik sorozatos "határsértőt", Franciaországot.

Ezután az európai stabilitási és növekedési paktumot kissé fellazították, nagyobb játékteret adva a szabályszegőknek a helyrehozásra, fontosabbnak ítélve a fejlődés irányzatát a rideg számoknál. Ettől függetlenül a brüsszeli bizottság később új eljárást kezdeményezett Németország ellen.

Málta esetében a bizottsági felelős azt a hosszú utat méltatta, amelyet az ország a 2003-as 10 százalékos deficittől tett meg a tavalyi 2,6 százalékig. Májusban az EU-bizottság euróövezeti tagságra javasolta Máltát. Görögországról Almunia megerősítette, hogy a hiány várhatóan idén és jövőre is a 3 százalékos küszöb alatt marad.

Még hét ország ellen folyik eljárás túlzott deficit miatt az EU-ban. Közülük az euróövezeti tag Olaszországnak az idén, Portugáliának jövőre, a nem euróövezeti tag Nagy-Britanniának, Lengyelországnak és Szlovákiának idén, Csehországnak jövőre, Magyarországnak 2009-re kell 3 százalék alá csökkentenie a hiányt.