Több mint 1,1 millió szélessávú-előfizetés

Vágólapra másolva!
Tovább gyarapodott a magyarországi szélessávúinternet-hozzáférések száma, az előfizetők már 1,1 milliónál is többen vannak. A vezetékes telefonok száma és a rajtuk lebonyolított beszélgetések időtartama megállíthatatlanul csökken.
Vágólapra másolva!

Idén áprilisban a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentésében szereplő szolgáltatók szélessávúinternet-hozzáféréseinek száma meghaladta az 1 milliót, a teljes magyarországi szélessávú-előfizetői szám pedig az 1,1 milliót - áll a hatóságnak az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

A hagyományos telefonvonalon széles sávú internetszolgáltatásra, azaz xDSL-re előfizetők száma áprilisban a márciusihoz képest 1,52 százalékkal 669 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,56 százalékkal közel 337 ezerre nőtt.

Az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom, Monortel), valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő gyorsjelentés szerint a szélessávú-hozzáférések száma április végén 1 millió 6 ezer volt (március végén 988 ezer).

A jelentésben szereplő négy legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon 75-80 százalék körüli, így - a vezeték nélküli hozzáféréseket nem számolva - a teljes magyarországi szélessávú-előfizetői tábor meghaladja az 1,1 milliót.

Áprilisban folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése. A vonalak száma közel 4 ezerrel 3,327 millióra csökkent. Így a negyedik hónap végére a 100 főre jutó vonalszám a márciusi 33,10-ről 33,07-re csökkent. A háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya április végén 66,07 százalékos volt - márciusban ez a mutató még 66,10 százalékon állt.

A kezdeményezett hívások időtartama áprilisban 667 millió perc volt, azaz 9,32 százalékkal kevesebbet telefonáltunk, mint márciusban. Csökkent az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama, a márciusi 220,8 percről 200,5 percre, és a kezdeményezett hívások átlagos hossza is, 3,17 percről 3,07 percre.

A közvetítőválasztást igénybe vevők száma az előző hónaphoz képest 1,41 százalékkal 830 ezerre nőtt. Az előfizetők a márciusi 11,77 százalék után áprilisban a hívások 11,88 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül, és összesen 79 millió percet telefonáltak így.

Áprilisban az előfizetők 5619 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a számhordozhatóság 2004. január 1-jei bevezetése óta hordozott vezetékes számok száma összesen 196 998-ra emelkedett.

Az [origo] kiadója a T-Online, amely a Magyar Telekom csoport tagja.