A térségben a magyar munkaerő a legdrágább

Vágólapra másolva!
Jönnek vagy mennek-e inkább a befektetők Magyarországról? A válasz: is-is, hiszen az olcsó munkaerőre építő cégeknek már valóban drágák vagyunk, de ennek ellenére is több nagy cég költöztette ide szolgáltató-, fejlesztőközpontját az utóbbi időben. A költségek mellett a hosszú távra tervező vállalatoknak hasonlóan fontos szempont a képzettség vagy éppen a kutatás-fejlesztés támogatásának mértéke.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban több helyen is megjelent, hogy elhagyják hazánkat a külföldi befektetők. Nem tendencia, de tény, hogy egyes külföldi befektetők az élőmunkát terhelő magas adó- és járulék terhek miatt elhagyják hazánkat - mondta az [origo]-nak Rétfalvi György, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. vezérigazgatója. Az elmúlt három évben 6-7 nagyobb cég tette át a székhelyét főként Nyugat-Európába. Köztük van többek között a Flextoronics, valamint a Wizz Air.

Legutóbb a dél-afrikai vezetésű Dreher Sörgyárak Zrt. tulajdonosának irányítási központja döntött Svájc mellett. Svájc Zug városa jelenleg olyan feltételeket kínál a befeketetőknek, amellyel egyetlen közép-kelet európai ország sem tud versenyre kelni - fogalmazott Rétfalvi György.

Figyelembe kell venni azt is, hogy mindezek ellenére az elmúlt három évben mintegy kétszáz új cég vetette meg a lábát Magyarországon. Csaknem negyven nagyobb szolgáltatóközpont telepedett le, és ugyanennyi kutatásfejlesztési részleg is hazánkba települt. Rétfalvi György szerint, annak, hogy nem vagyunk annyira vonzókak az az oka, hogy a legalacsonyabb bér is jelentősen nőtt az elmúlt években, és az ezzel járó közterhek is megemelkedtek. Ez pedig nem vonzó, pláne amerikai és távol-keleti szemmel nézve. Hiszen a magyar bérek utáni adó- és járulékteher dupla annyi, mint Romániában, háromszorosa a bolgárokénál és ötszöröse az ukránokénak.

A jelenlegi gazdasági helyzetben hiba lenne adót és járulékot csökkenteni - vélekedett Ádám Zoltán, a Koping Datorg munkatásra. A költségvetés stabilizációs időszakában nem lehet korrigálni. Az ipari statisztikákat nézve egyébként inkább azt lehet mondani, hogy egyre több olyan befektető érkezik hazánkba, amelyik hosszú távon gondolkodik.

Ádám Zoltán szerint a megjelenő hírek nem a teljes képet mutatják, annak ellenére, hogy a térségben valóban nálunk a legmagasabbak az adóterhek. Ugyanakkor egyre több ország kapcsolódik be az EU-ban a külföldi befektetőkért folyó versenybe a társasági adók csökkentésével. Az [origo] információi szerint más cégek is fontolgatják a csomagolást.

Munkaerő költsége

Egységnyi bérköltség

(USA=100)

Termelékenység (egy foglalkoztatottra jutó GDP, USD-ben vásárlóerőparitáson)

Havi átlagkereset

(USD)

Órabér (USD)

Csehország55,042 578 8849,72
Magyarország46,3 46 560 8147,67
Bulgária24,9 24 617 2322,20
Lengyelország44,638 074 6417,80
Románia45,823 691409 3,98
Oroszország41,3 25 179 3932,19
Szlovákia41,0 40 9256346,80
Ukrajna32,2 16 9682061,57
Megjegyzések

az egységnyi bérköltség még a romániaival is összehasonlítható

a termelékenység nálunk a legmagasabb a régióban

a cseh és a lengyelországinál is alacsonyabb

Forrás: Economic Intelligence Unit