Jelentős bevételre számít a Főtáv

Vágólapra másolva!
A Főváros tulajdonában lévő Főtáv Zrt. az idén konszolidáltan 58,74 milliárd forint nettó árbevételt vár és 231 millió forint mérleg szerinti nyerséggel számol, szemben a múlt évi 41,942 milliárd forint bevétellel és 1,475 milliárd forint nettó profittal - közölte a Főtáv osztályvezetője, Balog Róbert.    
Vágólapra másolva!

Az árbevételben mutatkozó jelentős növekedés oka a gázárkompenzáció megszüntetése, miután a gáz árát szociális alapon támogatják. A múlt év végéig a lakossági fogyasztók számára a kompenzáció alanyi jogon járt, ezért a távhő díja is alacsonyabb volt.

A lakossági hőszolgáltatásra felhasznált gáz ára az év elején emelkedett, ami a távhő díját és így az árbevételt is növelte. A fogyasztók számára a díjat rászorultság szerint mérsékli a szociális támogatás. A profit pedig azért csökken, mert a távhődíj két lépcsős emelése jelentős bevételkiesést okozott a társaságnak.

Tavaly a Főtáv nem konszolidáltan 40,083 milliárd forint bevételt és 1,243 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget könyvelt el. Az árbevétel egy év alatt 1,4 milliárd forinttal nőtt, aminek hátterében több tényező áll: egy egyszeri tétel, a - szén-dioxid-kvóta eladása - növelte a 2006. év eredményét, míg a 2005. év eredménye elmaradt a tervezettől.

A 28,36 milliárd forint jegyzett tőkéjű Főtáv nem konszolidált saját tőkéje az év végén 35,552 milliárd forint volt, konszolidáltan pedig elérte a 36,342 milliárd forintot.

A Főtáv tavaly 6,46 milliárd forintot költött távhőtechnológiai beruházásokra (a hőközpontonkénti mérés és szabályozás teljes körű megvalósításra), amiből mintegy 800 millió forint a díjba épített fejlesztési díjhányad, illetve az értékcsökkenési leírás nyújtott fedezetet. A fejlesztések finanszírozására a FŐTÁV Zrt. hitelt is igénybe vesz.

A Főtáv a főváros 17 kerületében mintegy 240 ezer lakást, hatezer egyéb ipari fogyasztót lát el távfűtéssel, meleg vízzel, illetve hőenergiával. A társaság a szolgáltatott hőmennyiség kétharmadát vásárolja, egyharmadát pedig saját fűtőműveiben állítja elő. A hálózat öt erőműből, 6 fűtőműből, egy szemétégetőműből áll. A távhő 500 kilométer hosszú vezetékhálózaton jut el a fogyasztókhoz.