Májusban tovább javult az államháztartás

Vágólapra másolva!
A várthoz képest 33,6 milliárd forinttal jobb lett, és 7,5 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás egyenlege 2007 májusában önkormányzatok nélkül. A társadalombiztosítási alapok is többlettel zárták az első öt hónapot.
Vágólapra másolva!

Májusban az államháztartás 7,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a Pénzügyminisztérium korábban azzal számolt, hogy az ötödik havi deficit 41,1 milliárd forint lesz - közölte az előzetes adatot a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán.

A központi költségvetésben deficit, míg az államháztartás másik két alrendszerében az elkülönített állami pénzalapoknál és a társadalombiztosítási alapoknál többlet keletkezett. A májusi központi költségvetési hiány 41,3 milliárd forintot tett ki, a tb-alapok többlete 29,6 milliárd forint, az állami pénzalapoké pedig 4,2 milliárd forint volt.

Az államháztartás az év első öt hónapjában - önkormányzatok nélkül - 753 milliárd forintos hiánnyal zárt. A Pénzügyminisztérium prognózisa május végére 786,6 milliárd forintos deficittel számolt.

A központi költségvetés idei első öthavi hiánya 823,4 milliárd forint volt, a központi bevételek 2682 milliárd forintra, a központi költségvetés kiadásai 3505,4 milliárd forintra rúgtak.

Az államháztartás május végi hiánya a GDP 3,0 százalékát érte el. Az öthavi prognózis a GDP 3,1 százalékának megfelelő hiányt jelzett előre.