Összeírják a gyümölcsösöket

Vágólapra másolva!
Körte-, alma-, kajszi- és barack-ültetvények vannak több megyében is, de vajon szám szerint, mennyi gyümölcsös van? Nem tudni. Reprezentatív gyümölcsösültetvény-összeírás kezdődött ennek kiderítésére Magyarország valamennyi megyéjében június 1-jén - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az összeírásra egy uniós program keretében kerül sor, amelynek részeként reprezentatív módon írják össze a magyar gyümölcsös-ültetvények közül a körte-, az alma-, a kajszi- és az őszibarack-ültetvényeket - közölte Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági és környezetstatisztikai főosztályának vezetője.

Az összeírást törvény szabályozza, és így az adatszolgáltatás az ültetvény tulajdonosai számára kötelező. A munkát a KSH szegedi igazgatósága végezteti el mintegy 80 összeíróval. A munkával várhatóan szeptemberben végeznek és mintegy 82 millió forintba kerül. Az összeírandó összterület 37.600 hektár.

Magyarországon mintegy 100-105 ezer hektárnyi gyümölcsös-ültetvény van. Ez valamivel nagyobb terület, mint a 2001-ben az általános összeírás alkalmával regisztrált 97 ezer hektár. A legnagyobb területű gyümölcsös-ültetvény az alma, ez teszi ki az összterület 44 százalékát, míg a meggy 16 százalék, a szilva 8 százalék, az őszibarack 6, a dió 4 százaléknyi területű.

Az ültetvények mintegy 50 százaléka 0,5 hektár alatti, 3-5 százaléka pedig 10 hektár feletti gyümölcsös-ültetvény.