Árat csökkentett a Gazprom

Vágólapra másolva!
Több mint ötven dollárral csökkentette 2007-es üzleti költségvetésében az Európába exportált földgáz ezer köbméterenkénti árát a Gazprom az enyhe tél miatt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az orosz állami gázóriás idei eredményprognózisában 241,5 dolláros exportárral számol a korábbi 293,8 helyett - írja a Daily Times a Vedomosztyi orosz napilapra hivatkozva.

A lap szerint a csökkentésnek több oka is van. Egyrészt az előző évi enyhe tél miatt mérséklődött az európai kereslet, másrészt a Gazprom a hosszú távú szerződések többségében a gázár kalkulálásához az olajtermékárak csökkenését is alapul vette. Bár a Vedomosztyi az orosz társaság felső vezetésére hivatkozva számolt be az árak mérsékléséről, a Gazprom egyelőre nem erősítette meg hivatalosan a hírt.

Tavaly télen a korábbi évek átlagánál jóval kevesebb földgáz fogyott Magyarországon is, március végén még kétharmadig voltak a tárolók. Ennek ellenére nem kezdődött meg az árak csökkenése, hiszen a gázimport-szerződések fix képletek alapján köttettek. Sőt, az importszerződésben rögzített mennyiség kötelező átvétele és annak bértárolása miatt többletkiadások is elképzelhetőek, s ezek fogyasztókra való áthárítása még drágulást is eredményezhetett volna.

Bár az E-on kommunikációs vezetője, Kutas István korábban jelezte: úgy vélik, az idén semmilyen költséget nem kell a fogyasztókra továbbhárítani, kérdéses, hogy a Gazprom árcsökkentése érezhető lesz-e hazánkban. A hosszú távú import-megállapodások és a fix importár formula miatt ugyanis az energiahordozó olcsóbbá válása feltehetőleg csak később gyűrűzik be a fogyasztói árakba.