A bioüzemanyag növeli a gabonaárakat

Vágólapra másolva!
A bioüzemanyagok növekvő felhasználása emeli  az élelmiszerek árát - jelentette ki a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) vezérigazgatója kedden. Etsuo Kitahara szerint miközben sok országban igyekeznek egyre több bioüzemanyagot felhasználni a környezet védelmében, az előállításukhoz szükséges gabonafélék és olajos magvak megdrágultak.
Vágólapra másolva!

A táplálkozási szokások változása például Indiában vagy Kínában szintén növeli a gabonafélék iránti keresletet, így ez is árfelhajtó tényező.

Korábban amerikai tudósok a Foreign Affairs című külpolitikai folyóiratban azt fejtegették, hogy a kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszer-ellátás biztonságát.

A kukorica árának növekedése 2,7 milliárd ember élelmezését veszélyeztetheti a Földön, azokét, akik napi két dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkeznek.

Ahhoz, hogy egy terepjáró 94,5 literes tartályát etanollal tölthessék meg, 204 kiló kukoricára van szükség: ennek a mennyiségnek a kalóriatartalma egy ember egész évi táplálására elegendő.

Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig pedig 41 százalékkal emelkedhet. Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A szerzők számítása szerint az alapvető élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli azok seregét, akik éheznek.