Dolgozóktól válik meg a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom (MT) az év közepén további hatékonyságjavítási lépéseket hajt végre és létszámot is csökkent. A telekommunikációs piac minden szegmensében élesedik a verseny, és ehhez alkalmazkodnia kell a csoportnak is - közölte Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója kedden, Budapesten.    
Vágólapra másolva!

A vállalat teljesítménye pozitív, de változásokra van szükség, mert a csoportnak eléggé bonyolult a felépítése, amit egyszerűsíteni kell. Christopher Mattheisen elmondta: a csoportnak 50 leányvállalata van, ami szerinte sok, ráadásul az elmúlt időben több céget is vásároltak, amelyeket konszolidálniuk kell.

Az internetes T-Online céget összevonják a vezetékes üzletággal, a T-Commal, mivel a kettő tevékenysége szorosan összefügg. Az összevonásról döntő T-Online-közgyűlés június végén lesz.

A társaság elnök-vezérigazgatója utalt arra: ha a vezetékes üzletág tisztább formában működik majd, akkor más cégeket és üzletágakat is konszolidálnak a csoporton belül. Minderről az év közepén közölnek többet , amikor szó lesz arról is, hogyan növelik tovább a hatékonyságot, s milyen anyagi célkitűzéseket és takarékossági lépéseket tesznek.

A megtakarítás valószínűleg milliárdos nagyságrendű lesz.A további külföldi akvizíciókról elhangzott: az MT nem tett le a további terjeszkedésről, de egyre nehezebb új céget venni.

Az MT továbbra is a dél-kelet-európai térségben keres befektetési lehetőségeket, amelyek azonban nem túlságosan nagyok. Nincs ugyanis túl sok cég, amely felvásárolható és ráadásul olcsó is.

Thilo Kusch pénzügyi vezérigazgató-helyettes a montenegrói céggel kapcsolatos vizsgálatról elmondta: egy újabb szál alapján most Macedóniára fókuszálnak. Olyan szerződésekről van szó, amelyeknek a célját egyelőre nem tudják azonosítani.

A montenegrói, négy szerződéssel összefüggő vizsgálat a végső szakaszában tart, míg az év elején indult mecedóniai vizsgálat során most még csak elemzik a szerződéseket, a belső pénzügyi és kontroll-folyamatokat.

A szerződésekről és a vizsgálatokra fordított összegekről elhangzott: a szerződések száma nem változott, konkrétan négy szerződést vizsgálnak, mindegyiket montenegrói összefüggésben, összértékük 2 milliárd forint.

Macedónia esetében még nincs konkrétum, egyelőre csak általánosságban vizsgálódnak. Tavaly a vizsgálati költségek 4,1 milliárd forintot tettek ki, s elképzelhető, hogy hasonló nagyságú költségek merülnek fel az idén is. Az összeg tartalmazza az MT válaszlépéseit, intézkedési költségeit is.

A vizsgálatok és az intézkedések célja az, hogy az MT bebizonyítsa, olyan üzleti szereplő, amelyik nagyon magas etikai standardokat állít fel működése során, s mindenben megfelel az előírásoknak, így az a amerikai és a magyar törvényeknek.Christopher Mattheisen elmondta: a mobil üzletágban nagy lehetőségeket látnak, különösen a széles sávú mobil internetezésben.

Az [origo] kiadója a T-Online, amely a Magyar Telekom csoport tagja.

[origo]/MTI