Két gyerek 174 ezer forintból tartható el

Vágólapra másolva!
Tavaly havi 60,1 ezer forint volt az egy főre vetített létminimum, de egy két felnőttből álló háztartásnak 105,2 ezer forint szükséges a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 174,4 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez.
Vágólapra másolva!

Még 2005 őszén, a három évre szóló minimálbér-megállapodás megalkotásakor mindhárom oldal elfogadta azt az elvet, hogy a legkisebb bér nettó értéke minél előbb érje el a KSH által közzétett, egyszemélyes háztartásra számolt létminimum mértékét. Ez 2005-ben még teljesült, ám 2006-ban már nem, mivel az elfogadott legkisebb bér nettója 56 ezer forint volt, miközben Magyarországon a létminimum egy felnőtt számára tavaly átlagosan 60,1 ezer forint volt, a 2005-ös 56,4 ezer forint után - számol be a KSH friss számításairól a Napi Gazdaság. (Ráadásul a 2007-re érvényes 65,5 ezer forintos legkisebb bér nettója is csupán 54 ezer forint.)

Az egy főre jutó érték háztartás-típusonként a 37-60 ezer forintos sávban szóródott 2006-ban. A statisztikusok létminimumon azt a pénzösszeget értik, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény - a társadalom fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését. Számításaiban alkalmazza azon élelmiszerek, szolgáltatások és iparcikkek értékét is, amelyek fogyasztása az élelmiszer-normatívához hasonló.

A KSH által számított létminimum értéke 2006-ban 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az éves átlagos fogyasztóiár-növekedés csupán 3,9 százalék volt. A kutatók szerint ennek fő oka, hogy a létminimum környékén élők fogyasztásában döntő részt képviselő élelmiszerek és a háztartási energia ára tavaly jóval gyorsabb ütemben nőtt, mint a fogyasztói árindex.

Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 60,1 ezer forintból élt meg a múlt évben, míg kettőnek már 105,2 ezer forint szükséges a létminimumhoz. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 174,4 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez, ez szintén 6,6 százalékkal több a 2005-ösnél. Az adatok szerint itt is érvényes a méretgazdaságosság, azaz minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a három felnőttből és négy gyermekből álló háztartásban fejenként havi 38 ezer forint is elég. A nyugdíjasok a KSH szerint kevésből is megélnek: az egy nyugdíjasból álló háztartásnak 54,1 ezer, a két nyugdíjasból állónak pedig 93,2 ezer forint volt a minimális igénye 2006-ban, miközben a nyugdíjasok fogyasztóiár-indexe 105,0 százalék volt.

Májusi infláció

A budapesti elemzők 8,5 százalékos, a londoni befektetési házak szakértői 8,3 százalékos 12 havi inflációt várnak májusra. Áprilisban a fogyasztói árak 0,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, és 8,8 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisi szintet. Az "alapdrágulás", azaz a maginfláció éves összehasonlításban 5,9 százalék volt. Az idei év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 8,6 százalékkal haladták meg az előző év megfelelő időszakának adatát. Tavaly májusban a fogyasztói árak egy százalékkal nőttek egy hónap alatt, és 2,8 százalékkal 12 hónap alatt.