A feketegazdaság ellen kampányol a VOSZ

Vágólapra másolva!
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mint a legnagyobb munkaadói szervezet azonnali operatív fellépést hirdet a feketekereskedelem ellen és annak érdekében, hogy egyenlő mérce szerint kezeljék a feketepiacokon, üzleteken kívüli árusokat és a legálisan tevékenykedő kereskedőket - olvasható a VOSZ közleményében.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke szerint a feketekereskedelem a legális kereskedelem fojtogatója. Míg az engedéllyel rendelkező cégek rendben befizetik adóikat és az ellenőrzési hatóságok állandó kontrollja mellett tevékenykednek, addig a feketekereskedelemben a számla nélküli fizetés, az ellenőrizetlen áru eredete és a fogyasztóvédelem abszolút hiánya, valamint a vevői garanciák meg nem adása a jellemző.

A VOSZ határozott lépéseket vár el az egyenlő mércével mérés érdekében, és a kormányzat határozott fellépését sürgeti.

A feketekereskedelem elleni programhoz való csatlakozásra szólítja fel a VOSZ az adóhatósági intézményeket, az érintett szaktárcákat, így a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, a Pénzügyminisztériumot, a verseny tisztaságát és a fogyasztók érdekeit védő hivatalokat és intézményeket, úgymint a Gazdasági Versenyhivatalt, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget, az APEH-et, a rendőrségi és határőri szerveket, az országos egészségügyi hatóságokat, az önkormányzati testületeket, valamint a parlamenti és parlamenten kívüli pártokat - olvasható a közleményben. A VOSZ felhívta a figyelmet a fogyasztók felelősségére is.

Véleményük szerint az élőmunka terhei, az adónövekedések nem tudnak addig érdemben csökkeni, amíg a kereskedelemben tevékenykedők közel 20 százaléka egyáltalán nem fizet adót, és így, aki adózik, versenyhátrányba kerül. A kereskedelemben is általánosan jellemző, hogy ahelyett, hogy sokan fizetnének kevesebb adót, kevesek fizetnek sokat. A legoptimistább becslések szerint is 2-300 milliárd befizetetlen áfa és adó kerüli el a költségvetést. A piac résztvevőinek legóvatosabb becslése szerint is a feketekereskedelem aránya legkevesebb 15 százalék, de akár a 25 százalékot is elérheti - olvasható a közleményben.