Az EU sem tud megoldást az árampiaci helyzetre

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió egyelőre nem talált megoldást arra, miként zárja le a magyarországi hosszú távú áramvásárlási szerződések ügyében indított, több éve folyó vizsgálatát. Az unió ezeket a szerződéseket az állami támogatás egyfajta formájának tekinti.
Vágólapra másolva!

Jorma Pihlatie, az Európai Bizottság versenyügyekben illetékes részlegének vezetője szerint az EU ugyan "egyoldalú és negatív" hatásokkal járó döntést is hozhatna, ehelyett azonban a hosszú távú áramvásárlási szerződéseknek a kormány és az energetikai cégek tárgyalása útján történő megszüntetésének a híve. Az unió illetékese ezt a villamosenergia-piac megnyitása témakörében rendezett budapesti szakmai konferencián mondta.

A bizottság ezeket a 10-15 évre szóló hosszú távú áramvásárlási szerződéseket az állami támogatás egyfajta formájának tekinti, hiszen azokban garancia szerepel az árakra vonatkozóan, és azok " minden kockázattal szemben megvédik az áramtermelőket". Ezt a bizottság már két évvel ezelőtt, előzetes álláspontja kidolgozásakor megállapította - jegyezte meg Pihlatie, hozzátéve: a bizottság kötelezheti Magyarországot a szerződések megszüntetésére, de hogy "Magyarország ezt miként hajtja végre, az Magyarországon múlik". Egy ilyen bizottsági döntés kiterjedhet a nyújtott állami támogatás megtérítésére is, aminek a hatására több energetikai társaság panasszal esetleg az Európai Bírósághoz fog fordulni. A döntés több energetikai céget csődbe taszíthatna és megingatná a beruházóknak az áramtermelő szektor iránti bizalmát.

Az unió illetékese kifejtette, hogy nem ez lenne a helyes megoldás, hanem olyan tárgyalásos rendezés, amelynek során az átállás költségeit is figyelembe vennék. Az átállás költségei azokat a terheket jelentik, amelyeket az energetikai cégek a piaci dereguláció következtében szenvednek el.

Az EU megengedi állami támogatás juttatását a villamosenergia-ipar átállási költségeinek ellensúlyozására, ha azok gazdaságilag indokoltak, mivel a bizottság méltányolja, hogy az ágazat tőkeintenzív, egyben működése közérdeket szolgál.

Amennyiben a magyar kormány ilyen értelemben tárgyal majd a cégekkel, a bizottság minden egyes szerződés esetében elemezni fogja a termelők bevételeit, a felmerült terheket, a végrehajtott fejlesztések mértékét, hogy megítélhesse, megfelelő volt-e a kompenzáció mértéke.