Nem egyezik az árban a Gazprom Kínával

Vágólapra másolva!
Nem sikerült a 2014 utáni Kínába irányuló orosz gázszállításokról ármegállapodást kötni. A Komerszant című orosz lap szerint a kínai szakvállalat, a CNPC legfeljebb ezer köbméterenként 100 dollárt fizetne a Gazpromnak, az viszont ezt az árat gazdaságtalannak tartja.
Vágólapra másolva!

Mivel a Gazprom 2011-ben már az orosz piacra is 125 dollárért szállít, ezért nem tartja megfelelőnek a kínai ajánlatot. Elemzők szerint ezen ár alatt kétséges, hogy az orosz energetikai óriásvállalatnak egyáltalán megéri-e a gázexport Kínába.

Amíg nincs ármegállapodás, addig konkrét szállítási megállapodás sincs, a Gazprom nem építi ki a gáz szállításához szükséges infrastruktúrát, és a népes ázsiai országnak menő gáz kitermelésének ügyében sem határoz, jóllehet egy kormányközi megállapodás értelmében már 2011-től, két vezetéken, összesen 48 milliárd köbméternyi földgázt juttatna Oroszország Kínának.

A majdani árakról lassan évek óta vitatkozik a két ország gázipari nagyvállalata, 2005-ben úgy nézett ki, hogy ezek be is fejeződnek a csak a kínaiak által elfogadhatónak tartott 70 dolláros ár miatt, de tavaly mégis folytatódtak, eredménytelenül, s egyelőre idén is ez a helyzet. Kínában azóta jelentősebb gázmezőket fedeztek fel, a CNPC vállalatnak nem sürgős a megállapodás - írja a Komerszant.