Razziára számíthatnak a vendéglátósok

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerellenőrző hatóságok a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal koordinálásával felkészültek az élelmiszerek fokozott ellenőrzésére a nyári időszakban.
Vágólapra másolva!

A hivatal hírlevelében közölte, hogy fokozottan ellenőrzik a kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket, szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat.

A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek, nyári táborok, rendezvényszervezők is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak gyakran ellenőrzik a nagy tömegrendezvények - Forma-I, Sziget-fesztivál - vendéglátó egységeit is.

Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, de kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére, a feketegazdaság elleni fellépésre is, a dokumentumok és azok hitelességének, valamint a dokumentum és az áru összetartozásának, beazonosíthatóságának vizsgálatával.

Kiemelt szempont a fogyasztók megkárosításának megelőzése is. Ezért ellenőrzik az ártájékoztatást, jelölést, reklámozást, és próbavásárlással ellenőrzik a kiszámolt árak pontosságát. A kiemelt ellenőrzési időszakban fokozottan ellenőrizni fogják a hatóság munkatársai a szarvasmarhatartó-telepeket, azok járványvédelmi helyzetét.