Bajban a Chinoin fő tulajdonosa

Vágólapra másolva!
A párizsi tőzsdén 8 százalékkal esett csütörtökön délig a Chinoin fő részvényese, a francia Sanofi-Aventis gyógyszeripari nagyvállalat részvényeinek árfolyama. Az áresés oka, hogy a vállalat egyik fogyasztószere, az Európában piacon lévő Acomplia egyelőre nem kapott engedélyt kereskedelmi forgalmazásra az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az ott Zimulti néven forgalmazni szánt termékkel szemben azért élt kifogással az amerikai kormányzat gyógyszerészeti hatósága, a FDA, mert szakértők szerint a gyógyszernek mellékhatásai vannak: szorongást, depressziót okozhat, ez utóbbi okán esetleg öngyilkosságba "kényszeríti" szedőjét.

A Sanofi-Aventis sokat várt az amerikai piactól, így a befektetők nagyon rossz hírnek tartják a visszautasítást, egyes vélemények szerint 2011 előtt kevés esélye van az USA-ban a forgalmazásra. Az Acomplia az EU-ban már egy éve piacon van.

A Sanofi-Aventis mindeközben más készítményeivel (Lovenox, Plavix) kapcsolatban pereskedésben áll. Az első negyedévről eredményromlást jelentett: az adózott eredményről 2,6 százalékos csökkenést közölt, az adó előttiről 9 százalékos visszaesést az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott eredmény 2,12 milliárd euró, az adó előtti eredmény 2,66 milliárd euró lett. Az eladások 2 százalékkal 7,177 milliárd euróra emelkedtek.

Két éve, 2005-ben alakult meg a Sanofi-Aventis vállalatcsoport, amely tájékoztatása szerint Magyarországon és Európában piacvezető szerepet tölt be, és termékei világszerte vezető pozíciót foglalnak el a saját terápiás kategóriájukban. A vállalat Magyarországon ugyancsak 2005-től dolgozik ezen név alatt. A Chinoin, a Sanofi-Aventis magyar tagvállalata, kutatás-fejlesztéssel, vegyipari tevékenységgel és gyógyszergyártással egyaránt foglalkozik.