Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Magyar Gyógyszerész Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége ellen, mivel felmerült annak a gyanúja, hogy megsértették a versenytörvényt.
Vágólapra másolva!

A GVH tájékoztatása szerint az eljárást egy bejelentés után indították, amely alapján a Versenyhivatal előzetes vizsgálatot folytatott le a bejelentés megalapozottságának tisztázása érdekében. A Versenyhivatalnál úgy ítélték meg, hogy a bejelentés indokolt volt és az említett gyógyszerpiaci szereplők olyan információkat cseréltek egymás között, ami felveti az árkartell lehetőségét - derül ki a Napi Gazdaságból.

A Versenyhivatal szükségesnek tartotta, hogy egy versenyfelügyeleti eljárás keretében tárja fel részletesen a tényállást, hogy annak alapján megállapíthassa vagy zárhassa ki a versenyjog megsértését. A törvény szerint az eljárás lefolytatására 180 nap áll rendelkezésre, ám ez az időtartam - ha szükséges - két alkalommal, ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.
Lapunk úgy tudja, a vizsgálat egyes, nem vényköteles gyógyszerek patikán kívüli árusításával függ össze.