Profitcsökkenés a gyógyszergyáraknál

Vágólapra másolva!
Idén május végéig 140,3 milliárd forintot tettek ki a gyógyszertámogatási kiadások, így a költés kisebb az időaráynos 151,7 milliárd forintos költségvetési előirányzatnál. A hazai gyógyszergyártók eközben mintegy 25 milliárd forintos nyereségkieséssel számolnak 2007-ben az őket terhelő gyógyszerpiaci intézkedések hatására.
Vágólapra másolva!

Az év elején bevezetett gyógyszerpiaci szigorítások már az első negyedév végén éreztették hatásukat. Március végéig a gyógyszertámogatások 88,1 milliárd forintot tett ki, szemben a 91,0 milliárd forintos időarányos előirányzattal.

Major Zoltán, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója az első négyhavi adatok alapján az előirányzathoz képest már 7,4 milliárd forinttal kisebb finanszírozási szükségletről beszélt az Országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt. A főigazgató ennek alapján kijelentette, hogy a gyógyszerkassza az idén hosszú évek után először tartható lesz.

A költségvetés 2007-re 364 milliárd forintos gyógyszertámogatási kiadást irányzott elő. Tavaly a 298 milliárd forintos előirányzathoz képest 389 milliárd forint volt a tényleges költés.

A kiadások visszafogását segítette, hogy az idén január közepétől változott a gyógyszerek tb-támogatásának mértéke: a korábbi 90 százalékos támogatási mérték 85-re, a 70 százalékos 55-re, míg az 50 százalékos mérték 25 százalékra csökkent.

Az OEP a korábbi évenkénti fixesítés gyakorlatáról az idén áttért a negyedévenkénti fixesítésre. A fixesítésnél egy adott termékcsoporton belül a referenciatermék árára állapítják meg a fix összegű tb-támogatást, és ezt az összeget kapja a csoport többi terméke is. Új elem az idén, hogy nem kap támogatást az a gyógyszer, amelynek ára 20 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben meghaladja a referenciatermék árát.

Idén az első fixesítés április 1-jén lépett életbe. A gyártók a piacon maradás érdekében számos termékük árát csökkenteni kényszerültek, és a következő, júliusi fixesítésnél is hasonló lépések várhatók. Az OEP a gyártói árcsökkentések következtében mintegy 15 milliárd forint éves megtakarítással számol.

A gyógyszerkassza túllépésének megakadályozása érdekében több, a gyártókat sújtó intézkedést is bevezetett idén a kormány. A tavaly év végén elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény alapján a gyógyszergyártóknak 12 százalékos adót kell fizetniük a forgalmazott gyógyszereikre kifizetett tb-támogatásra vetítve. Ezenkívül az orvoslátogatóik után fejenként évi 5 millió forintos regisztrációs díjat kell fizetniük.

Amennyiben a fenti intézkedések ellenére sem sikerül tartani az OEP tb-támogatási keretét, úgy további, sávos befizetéssel is terhelik a gyártókat.

A becslések szerint az idén mintegy 25 milliárd forint nyereségkiesést okoznak a hazai gyógyszergyártóknak a gyógyszerpiaci szigorítások. A kiesést elsősorban a beruházások visszafogásával próbálják kompenzálni. Kilátásba helyezték a termékportfóliók felülvizsgálatát is és a gazdaságtalanná váló készítmények esetleges kivonását a piacról.