Szerbiában terjeszkedik a Betonút

Vágólapra másolva!
Magyarország egyik legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonban lévő útépítő vállalata, a Betonút Szolgáltató és Építő Zrt. (Betonút) aláírta a DP Valjevo Put szerb útépítő vállalat privatizációs adásvételi szerződését, jelentették be csütörtökön Belgrádban.
Vágólapra másolva!

Ezzel már a negyedik magyar nagyvállalat jelent meg Szerbiában a Mol, az OTP és a Trigránit után.

Horváth Gergely vezérigazgató a magyar cég bemutatkozására szervezett sajtótájékoztatón elmondta: a szerdán alírt szerződés értelmében közel 1,5 millió eurót fizetnek a Valjevo Put megvételéért, és majdnem 3 millió euró további beruházásra vállaltak kötelezettséget.

A szerb útépítő piacon jelenleg közel 2 százalékos részesedésű, 140 embert foglalkoztató Valjevo Put privatizációs pályázatát decemberben írták ki. A Betonút mellett egy szerb útépítő adott be ajánlatot, de a szerb privatizációs ügynökség a magyar cég ajánlatát találta jobbnak.

Horváth Gergely többek között megjegyezte: bíznak a szerb piac növekedésében, és olyan befektektési célpontot találtak, amely segíti őket az e piacon való megjelenésben.

A Valjevo Put a Betonút által vállalt beruházási terv végrehajtásával, a magyar cég biztos hátterével sokkal nagyobb sikerrel indulhat a jövőbeni útépítési, környezetvédelmi és egyéb pályázatokon. Horváth Gergely utalt arra: határozott céljuk, hogy öt év múlva nagyobb piaci részesedést érjenek el.

A privatizációs szerződést éppen aznap írták alá, amikor Szerbia és az Európai Unió között újrakezdődtek a tárgyalások a társulási megállapodásról. Horváth Gergely az MTI kérdésére elmondta: arra számítanak, hogy a jövőben megszűnhet Szerbia európai elszigeteltsége, és az ország a mostaninál jóval nagyobb támogatást kaphat az uniótól. Ennek jelentős részét minden bizonnyal infrastrukturális beruházásokra fordítják majd. A Betonút már sokéves tapasztalattal rendelkezik az uniós források elnyerésében, és alkalmassá kívánja tenni a Valjevo Putat arra, hogy sikerrel indulhasson a hasonló forrásokért kiírt versenypályázatokon.