Tovább támogatja az állam a filmgyártást

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) legalább 2009 végéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a tagállamok támogathatják filmgyártásukat. A jelenleg hatályos megállapodás értelmében a jövő hónaptól már megszűnt volna ez a lehetőség.
Vágólapra másolva!

Franciaországgal az élen több tagállam aggodalmát fejezte ki, hogy filmipara kormányzati segítség nélkül nem tud lépést tartani a hollywoodi filmstúdiókból beözönlő importtermékekkel - olvasható a Napi Gazdaságban. Az EB a filmkészítés költségvetésének maximum felét elérő támogatást engedélyez, ám a 2001-ben elfogadott szabályok szerint ehhez előbb tisztázni kell, hogy a szubvencionált alkotás kulturális terméknek számít-e. A támogatás meghaladhatja az 50 százalékot - elérheti akár a teljes gyártási költséget -, ha úgynevezett kis költségvetésű alkotásról van szó, ilyenek például Magyarországon a magyar nyelven készült dokumentumfilmek, illetve az animációs, a tudományos ismeretterjesztő vagy a kísérleti filmek. A tagországok az állami támogatás fejében megkövetelhetik a filmkészítőktől, hogy kiadásaik 80 százalékát az adott országon belül költsék el.

Magyarországon az 50 millió forintot meg nem haladó költségvetésű filmeknél 100 százalékos, nagyjátékfilmeknél 500 millió forintos büdzsé alatt vagy művészi, kulturális, nevelési célú filmek esetében akár 90 százalékos is lehet az állami támogatás. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 2001-ben még egymilliárd forinttal gazdálkodhatott, ami a múlt évre 6,2 milliárdra nőtt, de az éven túli kötelezettség-vállalással együtt ez valójában 6,45 milliárdot tett ki. Idén a megszorítások miatt az MMK is kevesebbet, 4,7 milliárdot oszthat szét pályázati és normatív formában. Az állam tavaly 400-400 millió forinttal támogatta a filmek elkészülését, az idén már az MMK-ba olvasztott, Magyar Történelmi Film Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap közreműködésével.

Az EU audiovizuális alkotásokat támogató Média-programjából 2004 óta évi 250-300 millió forintnyi támogatást nyernek el magyar produkciós és forgalmazó cégek. Tavaly harminc cég kapott támogatást forgalmazásra és gyártás-előkészítésre, mivel ez a program nem támogatja a filmek (mozi, tévé, dokumentum, animáció, multimédia-alkotások) gyártását. A Európa Tanács audiovizuális alapjától, az Eurimages-tól tavaly összesen 16 magyar részvétellel készülő koprodukció nyert el 326 millió forintnyi támogatást, amiből 14,5 millió jutott az unión kívüli forgalmazás támogatására, a fennmaradó rész pedig gyártásra.

Az EB adatai szerint 2006-ban 926 millió mozijegyet értékesítettek az EU filmforgalmazói, 3,6 százalékkal többet, mint 2005-ben. Az európai gyártású filmek, az összes bemutatott alkotás 28 százalékát adták, szemben a tavalyelőtti 25 százalékkal. Az EU azt tervezi, hogy saját költségvetéséből a következő hét évben 755 millió euróval támogatja az Európában készülő filmeket.