Milliárdokat kell visszafizetni az uniónak

Vágólapra másolva!
Ha beigazolódik, hogy túl sok támogatást igényelt Magyarország az Európai Uniótól, akkor hamarosan milliárdokat kell visszafizetnie hazánknak egyes agrár- és vidékfejlesztési uniós támogatások felhasználása miatt.
Vágólapra másolva!

Már régen elköltöttük az EU 2004-2005-re folyósított vidékfejlesztési támogatásait. Most úgy tűnik, mégis visszakérik, mert jogtalanul túl sokat vettünk igénybe - derül ki a Világgazdaságból.

Jelenleg ugyanis az unió kifogásol egyes korábbi pénzügyi tranzakciókat. Az agrártárca szakértői múlt pénteken tárgyalásokat is folytattak az ügyben, Brüsszelben.

A gond a Nemzeti fejlesztési terv Agrár- és vidékfejlesztési operatív programjához (AVOP) kötődik, amely 2004-2006-ban volt érvényben. A kifogások egy korábbi áfaszabályozási gyakorlatra vezethetők vissza.

A pénzügyi tárca ugyanis "nem engedte visszaigényelni" a piaci szereplőknek az általános forgalmi adó egy részét azokban az esetekben, amikor tevékenységeikhez, beruházásaikhoz nemzeti vagy uniós támogatásokat használtak fel. Így a támogatásban részesülő magyarországi adóalanyok nem vonhatták le az összes, egyébként levonható áfát. A le nem vonható részt úgy kellett megállapítaniuk, ahogyan a kapott támogatások aránylottak összköltségeikhez.

Az akkor 25 százalékos áfa elvesztése jelentősen rontotta volna az igénylők fejlesztési pozícióit, ezért 2005-ben Magyarország módosította az agrárberuházásokat finanszírozó szabályokat. A változtatások értelmében a támogatásokat nem a pályázatokban szereplő nettó összeg, hanem az áfával növelt bruttó érték alapján lehetett igényelni.

A szakemberek ezért most nemcsak az áfaszabályokat vizsgálják át tüzetesen, hanem minden egyes eurót is. Mlliárdos nagyságrendű tételről van ugyanis szó.Szakértők ezért furcsálják hogy egyelőre az Európai Bizottság adó- és vámügyekben illetékes főigazgatósága még nem indított eljárást hazánkkal szemben.