Dinamikusan nőnek a jövedéki bevételek

Vágólapra másolva!
Az év első öt hónapjában a költségvetési előirányzat 42,8 százalékát (475,4 milliárd forintot) szedte be a vám- és pénzügyőrség, ami kiemelkedő arányú teljesítés. Az év végére több tízmilliárd forintos plusz valószínű - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Különösen az év eleji román és bolgár csatlakozás tükrében kedvező a tavalyi eredmények túlteljesítése, hiszen a magyar vámhatóság nemcsak meg tudta tartani korábbi ügyfeleit, de bővíteni is képes volt azok körét. Nem váltak be a korábbi sötét jóslatok, hogy a Törökországból érkező áruk vámkezelése "elvándorol" Bulgáriába és Romániába.

Ha marad az ütem, az első fél évben várhatóan az előirányzat több mint felét beszedi a testület, és ez - a szokásosan erősebb második fél év miatt - több tízmilliárd forintos év végi túlteljesítést vetít előre - mutat rá a lap.

Az üzemanyagok után fizetendő jövedékiadó-bevételek emelkedése a benzin- és a gázolajforgalom dinamikus növekedésének köszönhető. A vám- és pénzügyőrség ugyanis szisztematikusan fenntartja az illegális üzemanyag-forgalom ellen hozott intézkedéseit. Az eredményes határkontrollnak köszönhetően folytatódott a cigaretta forgalmának - így a bevételeknek - az emelkedése is.