A vasút átalakításáról tárgyalnak

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az egyeztetés csütörtökön a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a Mozdonyvezetők Szakszervezete között. Az egyeztetésen a vasúti közlekedési rendszer átalakítása, a többszereplős versenypiaci modellre történő áttérés a fő téma.
Vágólapra másolva!

Az átalakítás a magyarországi vasúti közlekedés intézményrendszerének, valamint jogszabályi környezetének folyamatos felülvizsgálatát teszi szükségessé - közölte Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

Garamhegyi Ábel a közlemény szerint tájékoztatta a szakszervezet jelen lévő képviselőit arról: Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter felkérte a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy július 10-ig készítse el az egyes vasúti munkaköröket betöltő szakemberek képzési és vizsgáztatási rendszerének új koncepcióját.

A tervezet célja, hogy a többszereplős piaci modellhez alkalmazkodó egységes képzési, követelmény- és vizsgarendszer, valamint egységes és hiteles nyilvántartás, továbbá világos ellenőrzési rendszer jöjjön létre. A koncepció elkészülte után a GKM a szakmai, érdekvédelmi és a nemzetközi szakmai szervezeteket is bevonja a további munkába. Az egyeztetés július második felében folytatódik.