A Gazprom is beszállna a Nabuccóba

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom gázipari vállalat is beszállna az EU által régóta tervezett Nabucco gázvezetékbe, amely közép-ázsiai földgázt szállítana Európába.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a Nabucco gazdaságilag értelmes, ha biztos a kereslet (a rajta szállítandó) gázra és biztos a földgáztermelő háttere is, akkor semmi sem zavarhatja ezt a tervet - idézte a Gazprom vezérigazgatóját, Alekszej Millert a Kommerszant című orosz gazdasági lap pénteken. Sőt, a Gazprom a jövőben csatlakozhatna a Nabucco résztvevőinek névsorához, annál is inkább, mivel állandó kapcsolatban vagyunk az alapítóival - tette hozzá Miller.

A múlt szombaton az olasz ENI és az orosz Gazprom emlékeztetőt írt alá Rómában Oroszországból Európába vezető gázvezeték építéséről és működtetéséről: a Déli Áramlat nevű vezeték a Fekete-tenger alatt szállíthatja majd Oroszországból Bulgáriába a földgázt. évi 30 milliárd köbméteres kapacitással.

Az emlékeztető szerint elkészítik a gázvezeték műszaki és gazdasági megvalósíthatósági terveit, valamint meghatározzák az olasz és az orosz cég együttműködésének feltételeit a tervezésben, a finanszírozásban, az építésben, valamint a gázvezeték műszaki és kereskedelmi üzemeltetésében.

A tervek szerint több mint 900 kilométeres lesz a Fekete-tenger mélyén, illetve Bulgárián át húzódó vezeték, amely ezután kettéválik: az egyik ága Románián és Magyarországon át Ausztriáig, a másik délnyugat felé, Görögországon át az olasz Otranto térségéig vezet majd. A szükséges engedélyek megszerzése után három éven belül megvalósítható lenne a beruházás, amelynek költséget fele-fele arányban osztanák meg az olasz és az orosz energiacég között.

Az emlékeztető aláírásával egyidejűleg közös nyilatkozatot tett közzé az orosz ipari és energiaügyi miniszter és az olasz gazdaságfejlesztési miniszter. Viktor Hrisztyenko és Pierluigi Bersani ebben utalt az európai energiabiztonság ügyére, és kifejezte arra irányuló készségét, hogy a térség más államaival is tanácskozzanak a tervezetről.

Görögország miniszterelnöke kedden, Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott megbeszélése után bejelentette, hogy országa részt akar venni a Déli Áramlat építésében.

Előzőleg, hétfőn, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben azt mondta, hogy az EU nem tekinti az európai uniós Nabucco gázvezetékprogram versenytársának a Déli Áramlatot.

Elmondta: Brüsszel minden olyan beruházást támogat, amely többfélévé, diverzifikáltabbá teszi az EU energia-beszerzési lehetőségeit.

A Gazprom szóvivője, Szergej Kuprjanov a cég részéről jelezte, hogy a Gazprom folytatja a munkát Törökországgal is a Kék Áramlat vezetékkel kapcsolatban; ennek Izrael lenne a végállomása. A Kék Áramlat az eredeti tervek szerint Dél-Európába is áthúzódott volna, a legújabb tervváltozat nyomán ez kétségessé vált.

A Nabucco Iránból vagy Törökországból - esetleg Oroszország érintésével - jutna az EU-ba, azon belül más államok mellett Magyarországra. Működésének kezdetét a tervezők 2011-re teszik.