Tőzsdén vehetik az áramot a csehek

Vágólapra másolva!
Energiatőzsde nyílik Prágában július 17-én. Ez a prágai értékpapírtőzsde leányvállalata lesz, s a tőzsdén árammal fognak üzletelni - közölte kedden Prágában az energetikai tőzsdekamara elnöke, Petr Koblic.
Vágólapra másolva!

Az energiatőzsde legfőbb célja, hogy átláthatóvá tegye az árammal való kereskedést és az áram árának képzését a cseh piacon. A tőzsdei áramkereskedelem euróban fog lezajlani, s a megrendeléseket az elektronikus rendszerbe névtelenül, kódokkal lehet majd leadni. Csehországban jelenleg az áram árát a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nyári aukcióján alakítják ki, alapvetően a következő évre. Az energia tőzsde most lehetővé teszi, hogy az ár folyamatosan kisebb időközökben - fél év, negyed év, egy hónap - módosuljon, s figyelembe lehessen venni különféle befolyásoló tényezőket is, mint például az idei nagyon enyhe téli időjárás volt.

"Az energiatőzsdétől azt várjuk, hogy átláthatóbbá teszi az árampiacot és az árak alakulását is" - jelentette ki a napokban Martin Ríman, ipari és kereskedelmi miniszter, aki az utóbbi időben többször is bírálta a CEZ-t, hogy saját érdekei szerint próbálja alakítani az áram árát. A CEZ, amely 67,6 százalékban az állam kezében van, ezt a kritikát elutasította. A CEZ ellenőrzi jelenleg a cseh árampiac mintegy 75 százalékát. Ríman szerint a tőzsde beindulásával mérséklődhet az áram árának aránylag gyors emelkedése. Szakértők szerint azonban erre kevés az esély, mert Csehországban egyre nagyobb az áramigény, de a termelés nem emelkedik ezzel párhuzamosan. A csehországi árampiacot két éve liberalizáltnak nyilvánították. A CEZ bejelentette, hogy az általa megtermelt áram mintegy 40 százalékát a prágai energiatőzsdén kívánja értékesíteni.