Start Plusz-program kismamáknak

Vágólapra másolva!
Július 1-jétől elindult a Start Plusz és Start Extra-program abból a célból, hogy segítse a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűnek számító kismamákat, a tartósan munka nélkül lévőket, valamint az ötven év feletti és alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskeresőket.
Vágólapra másolva!

A Start-program bővítésének célja a munkaügyi tárca szándéka szerint a foglalkoztatás növelése, valamint az, hogy a munkáltatókat járulékkedvezménnyel ösztönözzék a törvényes foglalkoztatásra - írja a Napi Gazdaság.

A Start Plusz keretében a gyes, gyed, gyet megszűnését követő egy éven belül ismét dolgozni akaró, a gyes mellett a gyermek egyéves kora után munkát vállaló, illetve az ápolási díj megszűnését követő egy éven belül a munkaerőpiacra visszatérni kívánó munkavállaló alkalmazásakor kap a munkaadó járulékkedvezményt.

Erre a kedvezményre jogosítja fel a munkaadót az is, ha tartósan álláskeresőt alkalmaz, vagyis olyan jelentkezőt, aki a kedvezményre jogosító kártya igénylését megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig (pályakezdő esetében legalább 8 hónapig) nyilvántartott álláskereső volt. A Start Extra esetében a tartósan álláskereső személyek közül az ötven év felettiek, illetve - életkorra való tekintet nélkül - az alacsony iskolai végzettségűek (legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők) alkalmazásakor jogosult a munkaadó járulékkedvezményre.

Mindkét program esetében a munkaadó két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás (ez jelenleg havi 1950 forint) megfizetése alól. A Start Pluszban részt vevők után a munkaadó az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, a másodikban 25 százalékot.

A Start Extránál az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a másodikban pedig a bruttó kereset után 15 százalék közterhet kell fizetnie. Aki a programban részt akar venni, az APEH-nél válthatja ki a Start Plusz vagy a Start Extra kártyát, amely két évig érvényes és egymás után több munkáltatónál is használható. A prognózis szerint 2008 végéig mintegy húszezren, 2010-re pedig negyvenezren veszik igénybe majd az új kártyákat.

A 2005 októberében indult Start-programban - amely a pályakezdőket segíti - eddig több mint ötvenezer pályakezdő igényelt ilyen kártyát.