Baráti fúzióra készül a Shell és a BP

Vágólapra másolva!
Baráti fúzióra készül a nagy-britanniai British Petroleum és a holland-angol Shell. Így egy 250 milliárd font piaci értékű óriáscég jönne létre, a szinergiahatások évi 2,5 milliárd font megtakarítást ígérnek - írja a Világgazdaság a londoni The Timesra hivatkozva. A születendő mamutcég mintegy 70 százalékkal több olajat termelhetne a jelenlegi világelső amerikai ExxonMobilnál.
Vágólapra másolva!

A források szerint a tárgyalások még a BP nemrég távozott vezérigazgatója, Lord Browne irányítása idején megindultak. A The Daily Mail a BP-Shell-frigy megszületését a globális cégfelvásárlási tevékenység csúcspontjaként említi, s ipari köröket is idéz, amelyek okos lépésnek minősítik a készülődő megállapodást. A The Daily Mail szerint annak ellenére is világméretű mozgást hoz az egybeolvadás a szakmában, hogy a két cég számos érdekeltségétől meg kíván válni, mégpedig a költségmegtakarítások és a megnövekedő vállalati hatékonyság miatt.

A Shell A sorozatú részvényeinek árfolyama a hírre 0,33 fonttal, 20,67-ra nőtt, a B sorozatúé 0,31-dal, 21,14 fontra. A BP-részvények 0,01 fonttal, 6,04-ra erősödtek. A lap ugyanakkor idézi a Credit Suisse-t és a Morgan Stanley-t, ezek jelentősen alulértékeltnek tartják a Shell-részvényeket. A tervezett egyesülés viszonylag kis mozgást hozna a magyarországi energiapiacon. Miközben a Shell a hazai üzemanyag-kereskedelem egyik meghatározó szereplője, sőt a minap betört a gázpiacra is, a BP már évekkel ezelőtt felhagyott az itteni üzemanyag-forgalmazással, s most csak kenőanyagokat és más, szerényebb piaci súlyú termékeket ad el.