Csányié a legkorszerűbb magyar sertéstelep

Vágólapra másolva!
Megkezdte működését Magyarország legkorszerűbb sertéstelepe a Dalmand Zrt. szilfási tenyésztelepén. A Csányi Sándor OTP-bankvezér érdekeltségi körébe tartozó cég telepének éves kapacitása tízezer szülőpár-kocasüldő lesz - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Európában is egyedülálló technológiával rendelkező telepre 22 tenyészkant és 1680 déd- és nagyszülő tenyészsüldőt telepítettek be Angliából. Az Európában is különlegesnek számító, a legkorszerűbb technológiát alkalmazó létesítmény megfelel a legújabb európai uniós és hazai normáknak.

A 20 százalékban uniós és nemzeti támogatásból megvalósult, 1,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást idén áprilisban fejezték be a tavaly 4,7 milliárd forint árbevétel mellett, 205 millió forint mérleg szerinti eredményt elért cégnél. Mint azt Csillag Sándor gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta, az idei eredményterv 250 millió forint, stagnáló árbevétel mellett. A tenyészkomplexum körülbelül 400 ezer hízó végtermék anyai vonalát képes biztosítani, döntően a cégcsoport részére.

Míg Magyarországon a tenyészállatoknak négy alapvető nagygazdasági kárt okozó betegségtől kell mentesnek lennie, addig a Dalmandnál további négy betegségtől mentes az állomány. Az állatgyógyszerekre és a prevencióra felhasznált anyagok várható aránya is markánsan különbözik a megszokottól. A várakozások szerint prevencióra többet költenek, mint gyógyszerekre.

Minden állatnak egyedi chippel ellátott azonosítója van, amely segít az egyes egyedek egyéni takarmányozásának kialakításában és menedzselésében. A számítógépes rendszer ezenfelül automatikusan szabályozza a légcserét, fűtést és hűtést.