Sarkozy rendkívüli gazdasági csúcsot javasol

Vágólapra másolva!
A jelek szerint az előre látható konfliktusokat is vállalja Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, aki személyesen jelent meg az euróövezet pénzügyminisztereinek tegnapi találkozóján Brüsszelben, hogy megindokolja, miért visszakozna Párizs az áprilisban vállalt elkötelezettségtől, miszerint 2010-re egyensúlyban lesz a költségvetése - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A határidő elhalasztása máris nemtetszést váltott ki, miután brüsszeli körökben attól tartanak, hogy Franciaországot hamarosan Olaszország és Csehország is követheti. Sarkozy az Európai Központi Bankot (ECB) is bírálta, mert szerinte túlságosan is rabja az infláció elleni küzdelemnek, és eközben kamatpolitikája erősíti az eurót, ami árt az exportképességnek. A bírálatot az ECB mellett az Európai Bizottság (EB) és az elmúlt félév soros német elnöksége is visszautasította.

Sarkozy tegnap külön megbeszélést tartott az EB soros elnökségét ellátó Portugália illetékeseivel a francia kezdeményezésről, hogy ősszel tartsanak rendkívüli csúcstalálkozót, amelyet csak a gazdasági kérdéseknek szentelnének.