Kártérítést fizet az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Először fordul elő, hogy az Európai Bizottságnak (EB) kompenzálnia kell egy vállalatot, miután kiderült, hogy jogtalanul akadályozta felvásárlási ügyletét. Az érintett cég 1,7 milliárd eurót követel, de valószínűtlen, hogy ezt a summát meg is kapja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Elsőfokú Bíróság friss döntése szerint Brüsszel megszegte az uniós jogot, amikor megtiltotta, hogy a francia Schneider Electric megvásárolja a Legrand nevű céget 2001-ben. A döntés precedensértékű lehet, és ügyek sorozatát indíthatja el más cégeknél, például a MyTravel esetében. Brüsszel tanulmányozza a döntést, de azt mondja, hogy a Schneider által kért költségeknek csak egy részéért felelős.

"Súlyos hanyagság"

A Schneider nem keveset, mintegy 1,7 milliárd eurót (425 milliárd forint) követelt kompenzációként a bíróság 2002-es döntése után, amely egyébként már akkor érvénytelenítette a 6,7 milliárd eurós ügyletet akadályozó EB-döntést. A vállalat - amely még nem kommentálta a szerdai döntést - úgy 2 milliárd euróra teszi az ügy költségeit.

A megfelelő kártérítési összegről pénzügyi szakértő fog dönteni, számításba véve a Schneider azon veszteségeit is, amelyek azért érték a céget, mert a Legrand-t el kellett adnia a Kohlberg Kravis Roberts befektetési cégnek - a Schneider szerint ráadásul meglehetősen nyomott áron.

A bizottság eredetileg a versenyre hivatkozva utasította el az akvizíciót, de a bíróság következtetése szerint a döntés meghozatalakor Brüsszel "elég komoly törvénysértést követett el". A döntés szerint Brüsszel elmulasztotta megadni a Schneidernek azt a jogot, hogy érvelhessen ügyében, válaszolva az ügylettel kapcsolatos kifogásokra.

Ennek hiányában - a bíróság magyarázata szerint - "súlyos és nyilvánvaló módon figyelmen kívül hagyta illetékessége határát". "A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a jogtalanság, amelynek sem létét, sem jellegét nem kérdőjelezi meg a bizottság, kártérítési kötelezettséget von maga után káros következményei miatt" - idézi az indoklást a BBC.

Precedens?

A bizottság - amely fellebbezhet az ítélet ellen - rámutatott arra, hogy a bíróság elvetette a Schneider további követeléseit, melyek szerint "egyéb hiányosságok" is voltak az eljárásban. Végül is a cég csak egy kisebb mértékű kártérítésre tarthat igényt. "Legrosszabb esetben a kompenzáció csupán a töredéke lehet annak, mint amit a Schneider követel" - mondta egy bizottsági szóvivő.

A döntést egyébként azért is nagyon várták, mert jelzésértékűnek tartják arra nézve, hogy más megtámadott felvásárlási döntéseket hogyan kezelhet a jog. Egy másik cég, a MyTravel azért követel kompenzációt, mert 1999-ben megakadályozták, hogy több mint félmillió fontért megvásárolja a First Choice Holidays nevű céget, amelyet a bíróság 2002-ben semmisített meg.