Segítséget kér a konzerv- és hűtőipar

Vágólapra másolva!
A zöldség- és gyümölcsfeldolgozókat egyre inkább sújtja az alapanyagárak magas szintje és az erős forint. Szövetségük egyebek mellett hitelátütemezést kér a válság leküzdéséhez.
Vágólapra másolva!

Az idei évi fagykár és az aszály nem biztosít elegendő magyar árualapot a hazai konzerv- és hűtőipar számára, ezért kormányzati intézkedésre van szükség az ágazatban tapasztalható válság megoldásához - mondta Cseh László, a szövetég elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

A szövetség tagjai a vállalkozók által felvett hitelek 6-8 évre szóló átütemezését kérik állami garanciával, továbbá a 2007. évre kamattámogatást szeretnének kapni, és szükségesnek tartják a közvetlenül a feldolgozásban részt vevő dolgozók járulékainak elengedését. Mintegy ötmilliárd forintnyi banki kölcsön átütemezéséről lenne szó, és tízezer dolgozó járulékának elengedéséről - mondta Cseh László.

A hazai zöldség- és gyümölcstermesztésnek szüksége van a hazai konzerv- és hűtőiparra, a két tevékenység ugyanis egymásra van utalva. Ezért is szeretnének hasonló támogatásban részesülni, mint a mezőgazdasági termelők - tette hozzá a szövetség elnöke.

Csépány László konzervipari vállalkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapanyag-termelőknek legalább ötéves távlatban kellene értékelniük a gazdálkodásukat, mert a zöldség- és gyümölcstermesztésben öt év átlagát tekintve a termelés általában nyereséges.

Cseh László, a szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a hazai zöldség- és gyümölcstermelés fajlagos költségei jócskán meghaladják az európai átlagot. A feldolgozást, a konzerv- és hűtőipart pedig a magas alapanyagárak mellett az erős forint is versenyhátrányba hozza. A Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. kereskedelmi igazgatója, Kúti László elmondta, hogy cége főleg az exportpiacokon értékesít, mert ott az árban inkább elismerik a minőséget, mint a magyar fogyasztók.

A Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség adatai szerint - a tavalyi 477 ezer tonnával szemben - az idén 405 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgoznak fel. Ugyanakkor a nyersanyagár a 2006. évi kilónkénti 42 forintos átlagról 46 forintra emelkedik. Az átlagosan 9 százalékos alapanyagár-emelkedésen belül a zöldségfélék ára 15 százalékkal nőtt, de például a meggy ára drasztikusan, az előző évi duplájára, kilónként 225 forintra emelkedett.

A múlt évi termelés 80-85 százaléka az exportpiacokon talált vevőre, és az exportárbevétel elérte a 80 milliárd forintot (320 millió euró). A belföldi eladások 16 milliárd forintot tettek ki. Az ágazat értékben mintegy 28-30 milliárd forint értékű nyersanyagot vásárolt fel, mennyiségben ez elérte a 650-700 ezer tonnát. Az ágazat 7200 dolgozót foglalkoztat állandóan, 2500-3000 embert időszakosan.