MNB: Kissé javul a konjunkturális helyzet

Vágólapra másolva!
A beruházások területén bekövetkezett kedvező fordulatot beárnyékolják az ipari termelés dinamikáját tükröző májusi információk - állapítja meg hétfőn közzétett, a monetáris politikára ható tényezőket elemző féléves jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett részletes adatok alapján 2007 első negyedévében a bruttó hazai termék 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Bár az éves index a növekedési ütem csökkenését mutatja a tavalyi évhez képest, 2006 negyedik negyedéve óta a rövidbázisú indexek már nem jeleznek további gazdasági lassulást - áll az MNB féléves jelentésében.

A jegybank elemzése szerint a háttérben két tényező állhat. Az egyik a korábban stagnáló-hanyatló beruházási aktivitás korrekciója, ami összhangban volna a gépek és szállítóeszközök importforgalmának január-februári gyorsulásával, illetve a külföldi konjunktúrával kapcsolatos továbbra is igen optimista várakozásokkal. Másrészt a lakossági fogyasztás reakciója a reáljövedelmek csökkenésére elnyújtottabb lehet.

A GDP összetevőit elemezve a jegybank szakértői megállapítják, hogy határozott fordulat következett be a beruházások volumenében. A korábbi negyedévek csökkenését követően kiugró dinamikát mutatott a vállalati szektor, a feldolgozóiparnak köszönhetően. Az elsősorban exportorientált ágazatokban a növekedést egy egyedi nagyberuházás is emelte, de e tétel nélkül is kiemelkedően erős e körben a dinamika, így megalapozott trendfordulóról beszélni. (Kiemelkedő a feldolgozóiparban regisztrált 53 százalékos növekedés, ami részben a Hankook-invesztícióval áll összefüggésben.)

Ezt a konjunktúráról alkotott kissé kedvezőbb képet mindazonáltal beárnyékolják az ipari termelés dinamikájáról beérkezett májusi információk. Miközben a belföldi értékesítések stagnáltak, az exportértékesítés korábban magas dinamikája határozott lassulást mutatott.

A jegybank jelentése szerint a termelés lassulása ellentmondani látszik a továbbra is erős európai konjunktúrának, és egyedülálló régiós versenytársaink körében is, így nem zárható ki, hogy a magyar export versenyképességi problémáit tükrözi.

A jegybank féléves jelentése kitér az előzetes folyó fizetésimérleg-adatokra: 2007 első negyedévében a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye a 2006 végén megfigyelt szint körül alakult, és a GDP 3,8 százalékát tette ki. A külső finanszírozási pozíció tehát nem javult tovább számottevő mértékben.

Az előző negyedévhez hasonlóan a jelentős nem adóssággeneráló forráskiáramlás következtében a folyó fizetési mérleg finanszírozásában az adóssággeneráló források játszottak meghatározó szerepet - állapítja meg az MNB.