Bangladesben robotoltat a Tesco és az Asda

Vágólapra másolva!
A brit Tesco és Asda üzletláncok kivizsgálást tartanak bangladesi beszállítóiknál azután, hogy a Guardian brit napilapban megjelent riport állítása szerint a dél-ázsiai országban kihasználják a textilipari munkásokat, a ruhagyárakban a dolgozókat 80 órában robotoltatják 4 pennys (alig 15 forint) órabérért.
Vágólapra másolva!

Riportjában a Guardian azt állította, hogy a ruhagyári munkásokat gyakran erőszakkal kényszerítik heti 80 órás munkavégzésre a gyárakban, megtagadva tőlük a szakszervezeti tagságot.

Abban persze nincsen semmi új, hogy Dél-Ázsiában kihasználják a textilipari munkásokat. Jótékonysági szervezetek, mint például a War on Want (Harc a nyomor ellen) elnevezésű szervezet évekig küzdött azért, hogy javítson a bangladesi textilmunkások munkakörülményein és bérezésén. Tavaly egy beszámolót is írtak, melyben 6 gyár, 60 munkását kérdezték körülményeikről - tudta meg a BBC.

A szervezet azt állítja, hogy a kereskedők csak nagyon olcsón tudják értékesíteni a ruhákat, ugyanis a kínálati oldal, vagyis a szállítók nyomása nagyon erős a költségek alacsonyan tartására a fejlődő országokban.

Ennek egyik eredményeképpen a beszállítók az olyan országokban, mint Banglades kénytelenek voltak csökkenteni a munkabéreket és növelni a munkaidőt, főleg, mivel igen éles a verseny más feltörekvő országokkal, mint például Kínával.

"Bármi nemű kizsákmányolást vagy visszaélést elfogadhatatlannak tartunk" - nyilatkozta az Asda a Guardian napilapnak.

A kereskedő szerint a probléma fő forrása az volt, hogy egyik beszállítójuk tudomásuk nélkül és akaratuk ellenére, kiszervezte a munkát egy másik gyárba.

A Tesco nyilatkozata szerint lépéseket tesz a munkahelyi körülmények javítására.

"Mi kitartunk Banglades mellett, folytatjuk a beruházást modern gyárak építésébe, és megteszünk mindent, hogy biztosítsuk a magas szintű alapkövetelményeket és a jó munkakörülményeket" - szerepelt a Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketlánca által kiadott nyilatkozatban.

Hozzátették: számukra több szempontból is egyszerűbb lenne, ha abbahagynák a ruhagyártás kihelyezesét "olyan országokba, amelyek olyan gazdasági és szociális problémákkal küzdenek, amelyek súlyosabbak annál, hogy az egyes szervezetek képesek legyenek segíteni azokon". Mindamellet azonban ez egyrészt nem lenne jó a bangladesieknek és vásárlóink sem ezt várják tőlünk - tették hozzá.