Vágólapra másolva!
A kormány a számlatartási kötelezettség bevezetését tervezi - erősítette meg szerdán, a Magyar Televízió Napkelte című műsorában Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár részleteket nem árult el arról, hogy a vevőknek milyen termékcsoportok és értékhatár esetén kell majd megőrizniük a számlát. A PM-nek augusztus végéig van ideje a jövő évi adótörvények előkészítésére, akkorra lesz végleges pénzügyminisztériumi álláspont. A PM most vizsgálja azon államok - így például Olaszország - tapasztalatait, amelyekben ezt a módszert már bevezették - mondta.

Arról bizonyosan nem lesz szó, hogy napokig, hetekig őrizgetni kell majd a számlákat, azokat az üzletben vagy az üzlet szűk környezetében, közvetlenül a vásárlás után kérhetné az adóhivatal ellenőre - jelentette ki az államtitkár. Az ellenőrzéshez nem lesz szükség plusz apparátusra. Olyan eszközről van szó, amely megkönnyíti a jelenleg is folyó ellenőrzések eredményes befejezését - tette hozzá.

A kérdéssel azért kell foglalkoznia a kormánynak, mert viszonylag kiterjedt a fekete- és a szürkegazdaság, sok olyan jövedelem képződik, amely után nem fizetnek adót. A kiadásokat - köztük az egészségügyi és oktatási költségeket - így a többiek fizetik meg magasabb adóterhek formájában - hangsúlyozta az államtitkár.

Az uniós átlaghoz közelítő adószintet úgy állítjuk be, hogy mindenki átlag közeli adót fizessen, ne pedig sokan sokat, néhányan pedig semmit - mondta Tátrai Miklós. Erre az egyik módszer, hogy számlaadásra kényszerüljenek azok is, akik ezt most nem teszik meg. Erre vannak jogszabályi eszközök, de az államtitkár szerint ennél sokkal fontosabb, hogy a szolgáltatások és termékek vásárlói számlát kérjenek.

"A számlaadás vevőnél való ellenőrzése eszköz annak érdekében, hogy az adót nem fizető kereskedőket meg tudjuk fogni" - mondta Tátrai Miklós.