Adósságcsapdában a törökbálinti outlet

Vágólapra másolva!
Csaknem 300 millió forint adósságot halmoztak fel a belga hátterű GL Outlet bérlői, amelyről most a tulajdonossal kívánnak egyezkedni. Néhány üzlettulajdonos már elpártolt a törökbálinti kereskedelmi központtól és a konkurens outletben nyitott üzletet.
Vágólapra másolva!

A megmaradt bérlők az adósságról kívánnak egyeztetni a névadó tulajdonossal és egyben a GL Outlet Kft. ügyvezető igazgatójával, Ghislain Lenaersszel, terveik szerint még e hónap 23-29. között. A bérlők egy része levelet írt a tulajdonosnak, amiben az elmúlt másfél év problémáit ecsetelik - írja a Napi Gazdaság.

Nem kérik azonban az adósság elengedését, sokkal inkább egy komoly marketingstratégia beindítását szeretnék elérni, bízva a GL Outlet adottságaiban. A GL 2004 decemberében nyitott (fél házzal), majd az első évben sikeresen vette fel a versenyt a konkurens biatorbágyi komplexummal.

Az idő előrehaladtával a versenytárs látogatottsági előnyre tett szert és megindította a második ütemének fejlesztését. (Jelenleg folyik a harmadik ütem építése is.) A GL ekkor már a konkurenshez hasonlóan 90-100 százalékos bérlői telítettségről beszélt, jóllehet a piaci pletyka szerint több üzlet a GL érdekeltségébe tartozott, vagyis saját üzlet volt.

A GL-bérlők szerint 2005 novemberétől a GL nem tudott számlákat kibocsátani, így bevétele sem volt, ezért elmaradt a marketingtevékenység, és rövid idő alatt 20-30 százalékkal csökkent a komplexum látogatottsága. A GL Outlet azt mondja, hogy sem a levélről, sem a 300 milliós bérlői adósságról nem tudnak nyilatkozni.

A bérlők szerint a 300 milliós adósság felhalmozása többszörösen sem az ő felelősségük. Az adósságot a "számlaképtelenség" utáni, illetve a 2006-os drasztikus forgalomcsökkenési időszakban úgy ismertették el a bérlőkkel, hogy szóban jóváírásokat és kompenzációt ígértek a vezetők, amelyről a partnerek több esetben nem kapták meg az írásos dokumentumokat. Idén májusban, a bérlői gyűlést követően döntött úgy több üzlettulajdonos: nem finanszírozza tovább a működési veszteségeit, inkább odébb áll.

A megmaradt bérlők a levélben tudtára adták a tulajdonosnak, hogy más komplexumok is megkeresték őket üzletnyitás lehetőségével. Ezeket most még visszautasították, mert reményeik szerint a GL összeszedi magát, de ha nem oldják meg a problémákat, felbontják a szerződéseket. A GL látogatottsága, a bérlői megítélés szerint jelenleg minimális. A piaci elemzők úgy vélik, a komplexumnak nincs erős húzómárkája, illetve kevés a közvetlen gyártói üzletszám, ezért nemzetközi szinten nem is jegyzik outletként - derül ki a Napi Gazdaságból.