Az infláció aggaszthatja a briteket

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia gazdasági növekedése 0,8 százalékosra gyorsult a második negyedévben, és az egy évvel korábbihoz képest a GDP 3,0 százalékkal nőtt, csakúgy, mint az első negyedévben, jelentették a brit statisztikai hivatalban. Ez az érték azonban jóval meghaladja az inflációmentes növekedési potenciált.
Vágólapra másolva!

Az ütem kissél elmarad az euróövezetitől - ott az első negyedévben 3,1 százalékos volt az éves GDP-gyarapodás -, de messze meghaladja az inflációmentes növekedési potenciált, ezért az elemzők 6,00-6,25 százalékos alapkamatot jósolnak Nagy-Britanniának az év végére. A Bank of England utoljára e hónap elején szigorított, negyed ponttal 5,75 százalékra emelve irányadó kamatát, a kéthetes repót.

Az euróövezetben az Európai Központi Bank (EKB) utoljára június elején szigorított, negyed ponttal 4,00 százalékra emelve az irányadó kamatminimumát. Az elemzők többsége az év végére 4,50 százalékot jósol, bár - ha az euró erösödése tovább tart a dollárral szemben - egyesek szerint az EKB kénytelen lesz megelégedni 4,25 százalékkal ez év végére.

A korábbi évek tapasztalatától eltérően a brit növekedés üteme mostanában elmarad az euróövezetitől, nem utolsósorban azért, mert a Bank of England sokkal korábban - 2003. novemberben - kezdte a mostani szigorítási ciklust, mint az Európai Központi Bank, amely csak 2005. decemberben látott neki az emeléssorozatának.

Mindazonáltal a brit növekedés messze meghaladja az inflációmentes potenciált, amely szakértők szerint évi 2,0-2,5 százalékos. A brit pénzügyminisztérium maga évente legföljebb 2,75 százalékot tart hosszabb távon inflációmentesen lehetségesnek. A növekedést nem fékezi az energiaárak növekedése, sem pedig a központi banki szigor nem bizonyult eddig elegendőnek a fékezéshez, így a kapacitásszűke okozta, folytatódó inflációs nyomás további kamatemelést valószínűsít.

A januári, 2,7 százalékos tizenkét havi fogyasztóiár-inflációt februárban 2,8 százalékos ütem követte, majd márciusban példátlan eset történt: a tizenkét havi infláció váratlanul 3,1 százalékra ugrott, első ízben 3 százalék fölé az EU-szabványnak megfelelő, évi 2 százalékra tekintő inflációs célkövetés 1997-es bevezetése óta.

Később a nyomás csökkent a lakossági kereslet oldaláról. A mind nagyobb munkaerőhiány ellenére a béremelkedés az egy évvel korábbihoz képest másfél éve a legkisebb volt a májussal zárult három hónapban. Ám az infláció még mindig jócskán gyorsabb a 2 százalékos célnál.

A további központi banki szigor azonban a második félévben már "eredményt" hoz: londoni elemzők egész évre csak - a tavalyi átlaggal egyező - 2,8 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak Nagy-Britanniában.

Az első negyedévben azonban már erősen inflációs jellegű volt a növekedés, amennyiben a kiadási oldalon az összetevők közül a lakossági fogyasztás 3,1 százalékkal, a beruházások 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ellenben az export 10 százalékkal megcsappant, nem utolsósorban a font nagy felértékelődése miatt.